Avautumista · Koiraystäviä · Lifestyle

Tähän minä käytän rahani

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Elisan haastattelu Kauneus & Terveys -lehden nettisivuilla hänen kosmetiikkaostoksistaan sai aikaan sellaisia kommentteja sekä Facessa että hänen blogissaan, etten tiennyt itkeäkö vai nauraa. Elisa on lapsellinen, kermaperse ja mitänäitänytoli, ihan siksi, että hän saattaa käyttää meikkeihin kuussa ”jopa 300 euroa”.

Ensinnäkin. Jopa 300 euroa ei tarkoita, että hän käyttää sen summan joka kuukausi.

Toisekseen. Mitä sitten vaikka käyttäisikin? Luulevatko haastattelun lukeneet ihmiset tai Elisan blogin lukijat tietävänsä jotain Elisan tuloista, menoista, säästöistä ja varallisuudesta? Mehän emme tiedä, vaikka Elisa söisi 25 päivää kuukaudesta kuivia makaroneja, koska hän on tehnyt valinnan, että käyttää rahansa mieluummin meikkeihin kuin ruokaan. Ja edelleen, mitä sitten?

Kolmanneksi. Miksi on kohahduttavaa ja tuomittavaa käyttää jopa 300 euroa kuukaudessa meikkeihin, kun esimerkiksi minä en ole kertaakaan ikinä kuullut pahaa puhetta rahamäärästä, jonka käytän koiraani? Miten se, onko harrastus meikit vai koira tai vaikkapa ratsastustunnit tai golf (ei ihan ilmaista nimittäin) vaikuttaa rahankäytön hyväksyttävyyteen?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mä olen tässä kuussa käyttänyt koiraani rahaa n. 480 euroa ilman, että mukana on edes koiran ruoat tai vakuutus. Olen tämän lisäksi ostanut Benille neuleen, vinkulelun, pallon, kakkapusseja ja koulutusnameja. Jos kerron summan jollekulle ääneen, voimme yhdessä kauhistella, miten eläinlääkäriasemat, Kennelliitto ja näytteyiden järjestäjät rahastavat. Mutta kukaan ei luultavasti sano minun olevan kermaperse tai lapsellinen siksi, että haluan edistää omalta osaltani ranskanbulldoggien terveyttä ja saada arvokasta tietoa viemällä Benin virallisiin terveystutkimuksiin ja käymällä hänen kanssaan näyttelyssä. Selvää on, ettei mulla ole tällaisia rahoja käyttää joka kuukausi. Eikä olisi nytkään ollut varaa. Mutta kyllä, voidaan sanoa, että Salla käyttää koiraansa ”jopa 600 euroa kuukaudessa”.

Kuvassa muuten Elisa harjoittelee Benkun kanssa näyttelyjuttuja. Ai niin, kummankaan meistä isä ei sponsoroi harrastuksiamme millään lailla, jos joku jäi miettimään ;)

kuva 1

Ajatuksia? Onko jokin toinen harrastus parempi syy käyttää rahaa kuin joku toinen? Kannattaako ylipäätään ventovieraiden ihmisten rahankäyttöä arvostella?

Avautuminen loppuu. Kylläpä helpotti :´D

18 vastausta artikkeliin “Tähän minä käytän rahani

 1. Hyvä kirjoitus! Olen samaa mieltä, ei toisten rahan käyttö kuulu kenellekään muulle. Ja mitä minun silmäni näkevätkään, onko Ben kahdentunut viimeisessä kuvassa :)

  Tykkää

  1. Hihhihi, valitettavasti ei. Toinen buldo on vaan kaveri puistosta :)

   Niinpä, voi kun kaikki olisi helpompaa, jos kaikki vaan huolehtisivat omista asioistaan :)

   Tykkää

 2. Joo, toi juttu oli kyllä aika älytön. Siis ne kommentit siellä facebookissa. Tosin pakko sanoa, että minusta se otsikko oli kyllä aika selvästi tehty tahallaan provosoivaksi – tai ainakin minusta se vaikutti siltä. Koska vaikka se sana ”jopa” tarkoitti lähinnä sanaa enimmillään (tai jotain sinne suuntaan), niin sen voi myös aika helposti tulkita tarkoittavan samaa kuin ”peräti”. Että hei kattokaa, tää tyyppi käyttää peräti näin paljon rahaa kosmetiikkaan. Tuollainen muotoilu suorastaan kutsuu paikalle niitä, jotka haluavat provosoitua.

  Minä jäin miettimään muutenkin, mistä se arvostelu oikein kumpusi. Tyyppi, joka siellä käytti ilmaisuja kermaperse ja lapsellinen, ei minun mielestä arvostellut selvästikään sitä, että ihmiset ylipäänsä kuluttavat liikaa _luonnonvaroja_. Sen vielä jotakuinkin ymmärtäisin, (vaikkakaan en että kritisoidaan tuossa sävyssä), sillä itse mietin vähän väliä omaa kosmetiikkaharrastustani siitä näkökulasta. Monesti on syyllinen olo siitä, että ostelen periaatteessa turhaa tavaraa. Mutta minulla ei kyllä koskaan ole syyllinen olo siitä, että käytän omia rahojani paljon johonkin asiaan. Siis taloudellisessa mielessä, eikä se puoli asiasta todellakaan kuulu kenellekään ulkopuoliselle. Eikä luulisi muita kiinnostavankaan. En ymmärrä, miksi siitä pitäisi suuttua. Jos itsellä ei ole rahaa, niin ei se sitä omaa taloutta auta, että ne joilla on ylimääräistä, eivät kans ostaisi mitään. Itse asiassa se vain pahentaisi. Mitä ihmeen sädekehän kiillotusta se on, että käydään kertomassa, että minähän olen tänä vuonna ostanut kosmetiikkaa viidellä eurolla ja sekin oli hammastahnaa ja sitäkin mietin, että raskinko. Joo, jollakin voi olla taloudellisesti niin tiukka tilanne, ja se on oikeasti ikävää. Mutta eihän se tarkoita sitä, että sitten muillakaan ei ole oikeutta käyttää sen enempää rahaa.

  Ehkä kyseessä on kateus, niin kuin jotkut ovat arvelleet, mutta toisaalta minusta tuntuu, että osittain taustalla on se, että ihmiset unohtavat, miten eri asioihin raha voi eri ihmisillä mennä. Reilu tonni kuussa on tosi pieni raha sellaiselle, jolla on vaikka lapsia tai asuntolainaa, mutta sitten taas vaikka solussa asuvalle, autottomalle ihmiselle siitä voi jäädä jopa säästöön. Kosmetiikkaan satsaaminen ei välttämättä vaadi mitään kolmen tonnin tuloja tai rikasta isää.

  Tykkää

  1. Hyviä pointteja! Olet ihan oikeassa siinä, että jutun otsikko oli varmastikin tahallaan provokatiivinen ja että sen voi ymmärtää väärin. Toki jos sitten jutun olisi lukenut oikeasti ajatuksella, eikä pää sauhuten, niin olisi huomannut, että jopa = enintään :D

   Kyllä mä myönnän, että joskus rutiköyhänä opiskelijana olin ihan kateellinen kavereilleni, jotka olivat töissä ja pystyivät ostamaan vaatteita ja kosmetiikkaa. Ero onkin ehkä siinä, että mulle ei olisi tullut mieleenkään kritisoida kavereitani saati kirjoittaa asiasta julkista kommenttia nettiin :D Lähinnä itseäni hävetti ne omat fiilikset. Vaikka tokihan kaikilla on oikeus omiin tunteisiin, mutta aina kannattaa miettiä, mitä sanoo ääneen ja mitä ei. Jotenkin itsellä nousee aina karvat pystyyn toisten rahankäyttöä arvosteltaessa, se vaan jotenkin on niin turhaa! Yhden kerran vertailtiin mun bilehilekaverin kanssa rahanmenojamme, niin hänellä meni helposti 100 euroa viikolla baari-iltaan eli 400 euroa kuussa. Jonka päälle hän osti kosmetiikkansa :D Mä mietin silloin, että itse käyn baarissa noin kerran vuodessa, joten voin ihan hyvällä omallatunnolla ostella meikkejä ;)

   Tykkää

 3. Mainio osoitus siitä että ihmiset todella käyttävät rahaa eri asioihin, eikä muiden prioriteettejä ole fiksua tai hyvätapaista arvostella. Eläimiin tosiaan saa upotettua rahaa aika kiitettävästi vaikka ei näyttelyissä kävisikään. Itsehän en raaski mennä yksityiselle gynelle mutta kissojeni eläinlääkärikuluihin olen käyttänyt satasia vuosittain. Heh.

  Tykkää

  1. Kuulostaa tutulta. Mähän lähetin välittömästi mailia koirahierojalle kasvattajan suositeltua sitä, mutta itse en ole raaskinut käydä hierojalla vuosiin :D

   Tykkää

 4. Mä laitoin kissan jalan kunnostamiseen n.2000€. Mä käyn töissä ja saan laittaa rahani mihin tykkään.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s