MAC · Meikit · Meikkipohjat

Opas MACin meikkivoidesävyn valintaan

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sisältää mainoslinkkejä (merkitty tähdellä).

No niin. MACin suurena fanina ja heidän meikkipohjatuotteitaan paljon käyttävänä olen muutaman kerran saanut harmaita hiuksia (ja repinyt niitä päästäni) oikeaa sävyä valitessani. Merkin sävyjen koodit menevät niin eri tavalla kuin monet meistä ovat tottuneet, ja eri tavalla miten suurimmalla osalla muista merkeistä, että vasta nyt alan hahmottaa järjestelmän kunnolla. Vietin viime viikolla MACin meikkitaiteilijakaverini seurassa tunnin verran ja sain vihdoin kysyttyä häneltä hengästyttävän paljon ja vastauksia sain vielä enemmän :D

Ihan ensiksi sanon, että jos mahdollista, niin huikkaa vapaana oleva myyjä avuksesi, silloin sävy on varmimmin oikea. MACin suosio on kuitenkin ihan huikea ja ainakin Helsingin pisteellä saa useimmiten valitettavasti valita oikeita sävyjä ihan itse, ellei ole aikaa odottaa vapautuvaa meikkitaiteilijaa helposti yli puoli tuntia. Näissä tapauksessa suosittelen tekemään niin, että pyydät rohkeasti kotiin näytteen tai pari luultavasti sopivista sävyistä. Jollei sävyä ehdi ajan ja myyjän kanssa myymälässä tsekata, voit kotona varmistua asiasta :)

Tiedän myös, että rajoitetun saatavuuden vuoksi suuri osa teistä ostaa MACinsä esim. *Eleveniltä tai *Kicksistä , jolloin pieni apu sävyn valintaan on enemmän kuin tarpeen. Jos joudut ostamaan meikkivoiteen sokkona, suosittelen tsekkailemaan netistä postauksia aiheesta, jolloin sävyn ja tummuuden mieltää paremmin. Itse ainakin teen näin, jos en jostain syystä pääse paikan päälle :) Netissä on myös olemassa sivustoja, joissa voi tsekata, mitä meikkivoiteita suositellaan jonkun tietyn merkin tiettyä sävyä käyttävälle. Itse en jotenkin osaa näitä käyttää, monesti listoilta ei löydy niitä meikkivoiteita, mitä haluan, eikä suosituksiin voi mitenkään varauksetta luottaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kaikki olemme tottuneet siihen, että meikkivoiteen tummuusaste on ilmaistu numerolla, mitä matalampi numero, sitä vaaleampi sävy. Markettimerkeillä ei yleensä ole erikseen puna- ja keltapohjaisia sävyjä vaan ainoastaan yksi numeroskaala, jonka sisällä sävyt voivat olla joko puna- tai keltapohjaisia. Selektiivisillä merkeillä on yleensä erikseen taitot eli vaikkapa sävystä, jonka tummuus on 40 on olemassa kahta tai kolmea eri sävyä riippuen siitä, onko mukana myös neutraali eli beige sävy. Esimerkiksi YSL:n Le Teint Touche Eclat -meikkivoiteeni on sävy B40, neutraali keskivaalea sävy. Myös MACillä värin syvyys eli tummuus ilmaistaan numeroina pienestä isompaan, ja useimmissa meikkipohjatuotteissa vaalein tuote on 15 ja numerot menevät vitosen välein eli 20, 25 etc. Joissain tuotteissa tummuus on ilmaistu numeroin 1-9/10. Tähän asti homma on vielä loogista, kunnes aletaan miettiä sävyjä. Kun yleensä merkeillä keltapohjainen tuote on lämmin ja punapohjainen viileä, MAC ajattelee homman päin vastoin.

Koodit ovat NC = Neutral Cool ja NW = Neutral Warm niin, että Neutral Cool on keltapohjainen sävy ja Neutral Warm punapohjainen.

Niinpä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tämä sekoittaa ainakin mua ihan kamalasti :D Olenkin luopunut ajatuksesta oppia ajattelemaan sävyjä MACin tavoin, koska tällöin olisin niin totaalisen pihalla ”universaalista” tavasta mieltää sävyjä. Niinpä mun muistisääntö menee niin, että:

NC = Not Cool = keltapohjainen ja NW = Not Warm = punapohjainen

Aaaaargh! :D Ajatellaanpa sitten oikean sävyn valintaa. Oma ihoni on keltapohjainen, eli voisi kuvitella oikean sävyn olevan keltapohjainen NC ja tummuusaste on mulla yleensä 20 ihoni ollessa vaaleimmillaan. Homma menee kuitenkin niin, että keltapohjaiset sävyt MACillä ovat todella keltaisia, ja mitä tummemmaksi meikkivoide menee, sitä voimakkaampi keltaisuuskin on. NW eli punapohjaiset sävyt sen sijaan ovat vaaleimmillaan pinkihtäviä, mikä ei pue mun ihoa yhtään, mutta tummempaan mentäessä NW-sävyt ovat lähinnä beigejä, jolloin mun kannattaakin ruskettuneelle iholle valita punapohjainen sävy. Outoa, mutta näin se on! MACiltä on mulle selitetty, että heidän ”punapohjaiset” sävynsä ovat oikeammin neutraaleja ja keltaiset toooosi keltaisia. Joissain tuotteissa on erikseen N-tunnuksella varustettuja neutraaleja sävyjä, mutta itselläni on sellaisesta kokemusta vain Face & Body Foundationista, jota käytän lähinnä vartalolle juhliin (vihaan sukkahousuja eli teen ne meikillä hih).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tässä kuvassa näkyy mielestäni hyvin kelta- ja punapohjaisten sävyjen ero. Pannussa oleva *Studio Finish SPF35 Concealer on kellertävä NC (20) ja purkissa olevat ovat NW (20 ja 25). Kellertävä sopii paremmin yksittäisten finnien peittoon ja hieman punertavan beiget paremmin tummille silmänalusille. On muuten jännä, miten suuri ero *Pro Longwear Concealerin tummuudessa on numeroiden 20 ja 25 välillä. Luulin ensin, että myyjä oli myynyt minulle väärän sävyn, mutta ei, NW25 vain on todella paljon tummempi kuin NW20!

Toinen asia on se, että sävyjen numeroinnit eivät aina mene yksi yhteen. Mulla on meikkipohjatuotteissa tosiaan useimmiten tummuusaste 20, mutta esimerkiksi lempparini *Pro Longwear Nourishing Waterproof Foundationin sävyt ovat niin vaaleita, että jopa NC25 on itselleni aavistuksen liian vaalea. Sen sijaan saman meikkivoiteen NW-sävyissä tummuus menee paremmin yksi yhteen merkin muiden tuotteiden kanssa ja ostinkin juuri sävyn NW25, joka on todella selkeästi tummempi kuin NC25, kuten alla olevasta kuvasta huomaa.

MAC_prolongwear1

Olen kuullut, että heittoa olisi joissain muissakin tuotteissa, mutta itse olen aina ostanut tummuusastetta 20 tai 25 olevan tuotteen. Mulla vaihtelee ihonsävy todella paljon eri vuodenaikojen mukaan, joten vaikka nyt ostaisin aavistuksen liian tumman meikkivoiteen, se todennäköisesti on loistava kesällä ja saattaapa se jopa jäädä vähän vaaleaksikin. Joten itse saan kyllä aika hyvin käytettyä meikkipohjatuotteita laajalla syvyysskaalalla :)

Oletteko te koskaan tuskailleet MACin meikkipohjatuotteiden sävyjen kanssa? Toivottavasti tästä postauksesta oli jollekin hyötyä :)

15 vastausta artikkeliin “Opas MACin meikkivoidesävyn valintaan

 1. Kiitos, tää oli tosi valaiseva postaus! Mun MAC-kokemukset meikkivoiteiden ja peiteaineiden osalta ei oo kovin laaja. Luulisin, että mulla ihonsävy on aika pitkältä samanlainen kuin sulla – keltapohjainen eikä ihan mikään maailman vaalein. Pro Longwear peittarista mulla on NC20, mutta taidankin tän postauksen perusteella ens kerralla kokeilla NW20:ta, en jotenkin ollut ajatellut että tosiaan tummille silmänalusille se punapohjainen voisikin ehkä olla parempi vaihtoehto. Toinen kokemukseni liittyy juurikin tuohon samaiseen meikkivoiteeseen, josta hienosti päättelin, että NC25 on varmasti just hyvä. Mutta, se on kyllä mullekin himppusen liian vaalea, varsinkin jos on yhtään saanut aurinkoa. No, mä en oo oikein tullut ko. meikkivoiteen kanssa muutenkaan toimeen, joten oon nyt sitten iloisesti sekoitellut sitä tummemman Garnierin BB-voiteen kanssa ja sen kanssa se toimiikin ihan hyvin :)

  Tykkää

  1. Joo, kylläpä kuulostaa tutulta! Meillä tosiaan taitaa olla ihan samansävyinen iho :D Mun ihonsävyyn tuo peitevoiteen NW20 sulautuu loistavasti, eli voi käyttää hyvin myös muiden kasvojen osien virheiden peittämisen :)

   Minkä takia et ole tullut toimeen meikkivoiteen kanssa? :) Mulle ainakin ehdoton levitystapa on Beautyblender.

   Tykkää

  2. Mulla ei jostain syystä toi MACin meikkivoide levity sitten millään keinolla tasaisesti vaan jotenkin ihmeellisesti kasaantuu aina ihon juonteisiin. Mikä on ihan kummaa, koska tuntuu että kaikki muut saa sen toimimaan Beuaty Blenderillä hyvin. Mulla on tosi rasvoittuva sekaiho ja olin ihan varma, että toi olis mulle just hyvä, mutta ei. Ei vaan levity nätisti niin ei levity. Varsinkin nenänpielistä, leuasta ja otsasta (jotka tietysti rasvoittuukin herkemmin) lähtee päivän aikana liikkeelle ja kasaantuu ikävästi. Sit heti jos joukkoon sekoittaa vähänkin Garnierin BB-voidetta, joka on toinen puteli joka mulla on nyt ollu avoinna, ei vastaavaa ongelmaa ole. Ihme homma. Näin ollen luulen, että en kyseistä meikkivoidetta tuu enää toiste ostamaan, mutta täytyy silti tää sävypostaus pitää mielessä, josko joskus uskaltautuis kokeilemaan kuitenkin jotain muuta vaihtoehtoa :)

   Tykkää

  3. ja laitoin nyt tuon studio fix fluidin myös tilaukseen. Sen nw15.
   Kiitos Super paljon. Mä koitan ilmoitella miltä näyttää kun tuotteet tulee postista <3

   Tykkää

  1. Meikkivoiteen ostaminen on kyllä aina haastavaa. Mutta jos pystyy vähän modaamaan tummemmaksi tai vaaleammaksi toisella meikkivoiteella, niin aika hyvät tsäänssit on onnistua :)

   Tykkää

 2. No ei mene joo numeroinnit ihan yks yhteen! En ostais MACilta meikkivoidetta kyllä ilman myyjän apua ja mielellään eka niitä testereitä… Mutta sitku löytää sen oikeen sävyn niin se kans ON oikee!

  Tykkää

  1. Mulla ei mitään superlaajaa kokemusta MACin pohjista ole, mutta mulle tosiaan on aina sopinut 20/25/2. Ainakin jossain vaiheessa vuotta :D

   Tykkää

 3. Ai että ihana postaus.. Tääl krokonkyyneleet pian tulee tätä pohjaväriä etsiessä. Vihdoinkin olen löytänyt maailman parhaimman tuotteen MAC ja en siitä hevillä luovu <3 Itellä on mac studio fix fluid käytössä ja sävy NC15 nyt kun päivettyny kesä iho nii tarttis tummemman… Tilasin sitten NC 20 ja voi hyvää päivää, näytin hyvin keltaiselle ja rajat jää sitten leukaan, kaula viti valkoinen…
  Mietin sitten kans noita NW sävyjä mutta en tiiä uskallanko. Aijemmin käytin max factorin meikkivoiteit ja ne taitto aina oranssiin naaman.. Ja noissa NW sävyissä onkin sitten vaalein se 13, että en tiiä mikä noista olis si se mun sävy..

  Tykkää

  1. Ääh, 20 saattaa tosiaan olla jo aika keltainen noissa NC-sävyissä :P Pääsetkö sä tiskille tutkimaan livenä? Se olisi tietysti kaikkein paras vaihtoehto. Kysyin kumminkin mun MAC-velho-ystävältä asiaa, niin hän vastasi näin:

   ”Sanoisin nw15. Olen testannut viime aikoina niin monelle nc 15 -sävyiselle sitä ja todennut yhdessä asiakkaiden kanssa että se on paljon luonnollisempi! On jopa yllättävän kellertävä, eikä niin pinkki kuin nw10 tai 13, vaikka on tummempi.”

   Tämä on tietenkin vain valistunut arvaus sinua näkemättä, mutta ehkä tuo NW15 sun kannattais katsastaa :)

   Tykkää

  2. no mä koitin nyt tilata tuon pro longwear nourishing nw20. En tiiä meneekö mettään, näytänkö si porkkanalta :) Onko noi hirvee punapohjasia?? Näyttää tuon meikkivoitee sävyt olevan vaalempia.. Ärsyttää, miks o kesä ja talvi iho :) ja nii en pääse liikkeeseen. Tää asuu Vaasassa, nii on hitusen matkaa!! Verkkokaupassakin on hyvin vähän noita värejä ja aina kaikki loppu :) ok, tarkoittiko tuota studiofixiä nw15 ”kesäoholle” ?? et talvi käytössä tuo nc15?? sitäkään ei ollut verkkokaupassa, vain se sävy nw22. No katotaa mitä tulee :)

   Tykkää

   1. Auts… toivottavasti ei mene ihan metsään, nimittäin tuon Pro Longwear Nourishingin NW-sävyt ovat tummempia kuin NC-sävyt! Itselläni on kummatkin 25 ja NW on selkeästi tummempi kuin NC… :D

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s