Akne · Avautumista · Ihonhoito · Kauneushoitolassa · Luonnonkosmetiikka

Paniikkireaktio ja kosmetologin ohjeet

Jatketaanpa vähän iho-ongelmien pohdintaa. Vähän aikaa sitten kerroin, miten ihoni friikkasi jostain syystä yhden yön aikana aivan totaalisesti. Kuin tilauksesta mulla oli jo aikoja sitten varattu kosmetologikäynti varattuna lauantaille, joten toki otin siitä kaiken irti ja kyselin Jolien Suvilta kaiken. Ja mä tosiaan tarkoitan, että kaiken mahdollisen :D

Suvinkaan silmään kaulani ja leukani iho ei näyttänyt varsinaiselta aknelta, eikä myöskään noin nopea ilmestyminen puhu sen puolesta. Mahdollisia reaktion aiheuttajia keksimme yhdessä niin monia, että olin aluksi vain enemmän pyörällä päästäni. Kosmetiikan ainesosien ohella tajusin yhden jutun, josta reaktio voisi hyvinkin johtua. Nimittäin mä kävin hiljattain allergiatesteissä ja vasta-aineet olivat koholla mm. banaanin, inkiväärin ja fenkolin (I know!) kohdalla, joita kaikkia söin ennen päivittäin. Olin viikkoa ennen ihoni flippaamista lopettanut (kokeeksi) näideen itselleni sopimattomien ruoka-aineiden syömisen ja mulle tuli mieleen, voisiko kyseessä olla elimistön puhdistuminen sille haitallisista aineista? Suvi kertoi, että monen iho ”räjähtää” esimerkiksi tupakoinnin lopettamisen jälkeen ja vaikka nyt banaania ei ihan voi tupakkaan verrata, olisi tällainen puhdistumisreaktio mun maalaisjärjellä ihan mahdollinen. Näppylöitä ei myöskään ole tullut enää lisää ja iho on selvästi rauhoittumaan päin. Olen myös miettinyt, että olen aiemmin ja nyt reaktion jälkeenkin käyttänyt sekä titaanidioksidia että kalvonmuodostajia sisältäviä tuotteita ilman ongelmia, että voisiko yksi niitä sisältävä tuote aiheuttaa reaktion? Maalaisjärjellä muodostaa epätodennäköiseltä.

Ruoka-aineisiin liittyvän syyn lisäksi mietimme Suvin kanssa, että iholleni ei välttämättä tee kauhean hyvää testailla koko ajan useita eri ihonhoitotuotteita, mitä näin kosmetiikkabloggaajana olen todellakin tehnyt. Ajattelin tästä lähtien kokeilla lähestymistapaa, jossa tietyn tuotteen/sarjan testijakson jälkeen palaisin aina vähäksi aikaa vanhoihin tuttuihin ja hyväksihavaittuihin tuotteisiin, enkä jatka heti perään läträämällä naamaan lisää uusia ja vieraita tuotteita.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sain myös pienen herätyksen ihon kuorimisen suhteen. Mulle on joskus sanottu, ettei mun kannattaisi kuoria ihoani mekaanisesti ollenkaan, koska poskien iho on niin ohutta. Olen ehkä noudattanut (tämän yhden kosmetologin) neuvoa liian kirjaimellisesti ja unohtanut, miten tärkeää varsinkin sekaiholle on, että ihoa kuorii riittävästi. Kunhan sen siis tekee hellävaraisesti, of course! Ja ovatko hedelmähappokuorinnat loppujen lopuksi sen hellävaraisempia iholle, aika rajuilta ne ainakin itsestäni välillä tuntuvat :) Hoidon aikana Suvi kuori kasvoni jollain niin hellävaraisella raekuorinnalla, että ihan havahduin horteestani ja kysyin, että mikä ihme tämä tuote on. Sehän oli Pain Kukui & Jojoba Bead Skin Brightening Exfoliator, jossa kuorivat rakeet ovatkin jojobahelmiä <3 Tuote sopii kuulemma tosi herkällekin iholle ja mä ehdottomasti halusin ostaa sitä kotiinkin. Vinkkinä myös niille teistä, joista raekuorinnat tuntuvat liian väkivaltaiselta herkällä iholla :).

Suvi suositteli, että käyttäisin nyt mahdollisimman paljon herkälle iholle tarkoitettuja tuotteita ja hellävaraisia tasapainottavia tuotteita. Päivävoide mulla olikin lopussa, joten ostin Patykan Tea Tree -kosteusemulsion, joka tuntui makuuni aluksi jopa liian kevyeltä. Huomasin kuitenkin käytössä, että se kyllä kosteuttaa, mutta ei jätä ihoa yhtään lähmäiseksi. Sain kiitosta Suvilta siitä, että olin kosteuttanut ihoani huolella. Jotain hyvää hahhaa :D

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kun tulin kasvohoidon jälkeen kotiin, mieleeni tuli, että korkkasin käytössäni olevan meikkimunan juuri niihin aikoihin, kun iho-ongelmani alkoivat. Hädissäni sitten pesin sen, leikkelin sen, mutta ei, hometta ei näkynyt. Ulkopintaa kiersi kuitenkin munan sisällä meikkivoidekerros, joka ei näköjään ole lähtenyt pesussa. Ehkä ylivarovaisuutta, mutta onpahan nyt uusi meikkimuna käytössä, eikä iho-ongelmani ainakaan voi johtua likaisesta meikkisienestä :) Vaihdoin myös pannussa olevan MACin peiteaineen uuteen, koska sen aikoinaan korkatessani en tajunnut heti alkaa käyttää spaattelia ja peitevoide olikin jo toooosi vanha. Nyt on sitten uusi ja hygieeninen peitevoidekin. Mitäs mä sitten voisin vielä tehdä? Tyynyliinan ja kasvopyyhkeen vaihdan vähintään viikon välein, enkä nojaa käsiini. Ehkäpä kaulahuivit voisi (taas) vielä pestä.

Näillä eväillä eteenpäin, katsotaan taas jonkin ajan päästä, mikä ihon tilanne on :D

11 vastausta artikkeliin “Paniikkireaktio ja kosmetologin ohjeet

 1. Entäs takit? Onko sellaisia takkeja käytössä, jotka peittää kaulan ja tarvittaessa leuan? Itse käyn kosmetologin suosituksesta ihonpuhdistuksessa 3 kuukauden välein, olen tehnyt niin jo ainakin 15 vuotta. Noin kuukautta ennen tuota määräaikaa, kasvoni ovat tukossa ja tiedän jo siitä, että kohta olis aika varailla uutta aikaa.

  Tykkää

  1. Hmm, talvella on, mutta nyt keväällä ei enää. Minäkin kävin ennen säännöllisesti n. 3 kk:n välein kosmetologilla, näemmä olisi hyvä palata vanhaan rytmiin :)

   Tykkää

  1. Hyvä pointti! Mullakin on Konjac useimmiten käytössä, mutta ei aina. Clarisonic-kasvoharjakin korvaa säännöllisessä käytössä kuorinnan, mutta en ole jostain syystä viime aikoina muistanut/jaksanut käyttää sitä :P

   Tykkää

 2. Tuli tuosta tuotteiden kokeilusta mieleen, että opiskelin kosmetologiksi pari vuotta sitten tälleen nelikymppisenä ja harjoittelimme tietysti kasvohoitoja ensin toisillemme. Vähintään kolme kertaa viikossa siis eri tuotteilla täydellinen kasvohoito o.O

  Tuloksena oli, että aiemmin hyväkuntoinen joskin kuiva ihoni alkoi puskea näppylöitä sellaisiinkin paikkoihin (esim. ohimoille) missä ei ollut aiemmin ikinä ollut mitään! Eli liika on liikaa ihonhoidossakin :)

  Tykkää

  1. Meidän luokalla kaikki sai outoa, pientä näppyä (ei finnejä, vaan näppyjä) koulussa käyttämästämme tuotesarjasta. Varmaan muutenkin aika yleistä just siinä kasvohoitojen harjotteluvaiheessa, kun ihoa käytännössä ylihoidetaan aika pitkän aikaa :/

   Tykkää

 3. Mulle kun viime keväällä tuli PODia luulin sitä akneksi, koska akneahan mulla on ollut ”aina”. Ei kellot alkaneet soida, vaikka näpyt oli ihan erilaisia kuin ennen. Onneksi blogit auttaa ja Lindan postauksia lukiessa tajusin, että eihän tää mitään aknea olekaan!

  Mä tulin itse lopulta siihen tulokseen, että POD puhkesi stressin, pitkän sairastamisen ja ruokavalion takia. Mulla ei ole diagnosoitu mitään ruoka-aine allergiaa, mutta ihan selkeästi kasvojen iho (ja oikea ranne) reagoi vehnän syömiseen, eli joku yliherkkyys mulla on. Mulla tosin menee niin, että kasvojen iho pillastuu noin viikkon altistuksen jälkeen. Joko se pukkaa PODin tai sitten isoja ja kipeitä ihonalaisia finnejä leukaan. Vähän vehnää on ihan OK, mutta kokonaisen pizzan syötyään tietää kyllä jo räjähdystä odottaa.

  Viime vuonna PODia parannellessa karsin kosmetiikan niin minimiin kuin mahdollista, vaikka omat ongelmani eivät kosmetiikasta johtuneetkaan. Käytin yö- ja päivävoiteena Patykan öljyseerumia, iho kun oli kuivakin ja se tuntui rauhoittavan ihoa ja edistävän parantumista. Tuon ja putsareiden lisäksi en kasvoille sitten laittanutkaan noin kuukauteen oikein mitään muuta ihonhoitotuotetta kuin sy-voidetta.

  Toivottavasti sun iho rauhoittuu ja löydät sopivat tuotteet!

  Tykkää

  1. Hyvä kuulla, etten ole ainoa akneen ”tuudittautunut”. Jotenkin sitä sokeutuu, kun luulee tietävänsä, mikä ihoa on aina vaivannut.

   Vehnä onkin ainoa, jota ilman en ole vielä yrittänyt olla. Sokerin ja maitotuotteiden pois jättäminen ei ole ollut ratkaisu iho-ongelmiini, näinköhän kokeilisin vielä jättää viljat pois…

   Tykkää

 4. Kiva kuulla että iho on jo vähän rauhoittunut! Erittäin todennäköistä että reaktio on johtunut allergisoivien ruoka-aineiden pois jättämisestä. Kyseessä on juurikin ns. ”paranemisstressi”; ihon kautta poistuu keholle haitallisia / allergisoivia aineita. Toki myös monien kosmetiikkatuotteiden yhtäaikainen testailu on voinut vaikuttaa, tai näiden asioiden yhteisvaikutus. Varmaa syytä tuskin saamme tietää, mutta toivotaan ettei sama enää toistu. :)

  Jos Patykan voide tuntuu liian kevyeltä, voit laittaa sekaan kasvoöljyä (tai voiteen alle) sekä seerumia. Muutenkin nyt kesällä käy kevyempi voide, ja iho tottuu siihen jonkun ajan päästä, vaikka aluksi tuntuisi että voide ei riitä.

  Päivittele ihmeessä ihosi tilannetta myöhemmin uudestaan. :)

  – Suvi / Jolie Spa

  Tykkää

  1. Kiitos vaan hyvästä hoidosta Suvi :) Mua pedanttina ihmisenä häiritsee, jos/kun syy jää nyt hämärän peittoon :D Mutta tosiaan, tärkeintä olisi nyt osata hoitaa ihoaan niin, että tämä jäisi viimeiseksi ihokatastrofiksi ;)

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s