Lifestyle · Ruoka ja juoma · Urpo leipoo

Urpo leipoo: Suussasulava marenki-uunijäätelö

Mä en tykkää laittaa ruokaa. Tykkään kumminkin leipoa, ainakin kaikkia helppoja juttuja. Mikä on tietty kiva, koska ruoanlaitolta ei vaan voi välttyä, mutta leipomiselta voisi :D Vaikka leipominenkin onkin kivaa, niin olen sen verran peukalo keskellä kämmentä, että tarvitsen YKSITYISKOHTAISIA ohjeita. Tuntuu, että joka paikassa oletetaan, että osaat fileroida, liekittää, höyryttää, uppopaistaa ja apua! Mutta ei hätää, mulla on takataskussa muutama oikeasti helppo ohje, joiden avulla saa kuitenkin tosi hyvän jälkkärin tai kahvin kanssa tarjottavan nopeasti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Urpoo leipoo -sarjan ensimmäinen helppo jälkkäri on ehdottomasti siskoni kehittelemä uunijäätelö. Voin kertoa, että on ihan sairaan hyvää, terv. nimimerkki ”Syönyt tätä jo kahdesti viikon sisällä”. Reseptissä on ainoastaan yksi pieni kompastuskivi, jonka voi välttää joko hankkimalla keltuaisen ja valkuaisen erottelijan tai niin reippaasti kananmunia, että on mokaamisvaraa ;) Uunijäätelöön tarvitset (ohje kolmelle hengelle):

3 valkuaista
n. 0,7 dl sokeria
3 Digestive-keksiä
Mansikoita tai muita marjoja oman maun mukaan
Vaniljajäätelöä

Erottele valkuainen keltuaisesta. Parhaiten tämä onnistuu kuulemma kylmille kananmunille. Riko kuori varovasti ja kaatele sisältöä niin kauan kuoren puolikkaasta toiseen, että saat valkuaisen erikseen. Kaada jokainen eroteltu valkuainen erillisen astian kautta isompaan vatkauskulhoon. Nimittäin jos sössit ja keltuaista pääsee mukaan, kaikki valkuaiset eivät ole pilalla vaan ainoastaan se yksi ;)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Laita uusi lämpenemään 250 asteeseen. Anna valkuaisten lämmetä huoneenlämmössä hieman (ja tee myöhemmin keltuaisista iltamunakas) :) ja murskaa sillä aikaa keksit tarjoiluastioiden pohjalle. Laita keksimurskan päälle marjoja oman maun mukaan. Me käytimme tietysti mansikoita, ja ai että kun oli hyvää. Sitten lisää sokeri valkuaisiin ja vatkaa seosta sähkövatkaimella niin kauan, että se on ihan jämäkkää. Kokeile kallistaa kulhoa, jos seos ei ei lähde valumaan, se on valmista.

Leikkaa vaniljajäätelöstä paloja ja peitä keksimurska ja marjat sopivankokoisilla paloilla. Tilaa pitää jättää vielä marengille, joten ihan yläreunaan saakka ei jäätelöä saa laittaa. Sitten lusikoi marenkivaahtoa jäätelön päälle niin, että mihinkään ei jää ilmakoloja. Näin jäätelö ei pääse sulamaan marenkikuoren alla. Pinta kannattaa tehdä mahdollisimman tasaiseksi, sellaiset harjanteet kärtsäävät helpoti. Tee tämä vaihe nopeasti (äläkä jää haaveilemaan, niin kuin mä tein ahhah) ja sitten vaan kaverit uuniin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Paista 250 asteessa 3-4 minuuttia KOKO AJAN kulhojen pintaa seuraten. Kun pinta on kauniin vaaleanruskea, marenki-uunijäätelö on valmista :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sitten vain nauttimaan! Päällä lämmintä marenkia ja alla kylmää jäätelöä keksi- ja mansikkapedillä :) Takaan, että tämä vie kielen mennessään <3

Nyt kaikki kokeilemaan jooko! Ja raportoikaa kokeiluista tänne pliide :) Toivon mukaan tykkäätte, että blogissa on välillä tällaisia herkkujuttuja!

17 vastausta artikkeliin “Urpo leipoo: Suussasulava marenki-uunijäätelö

 1. Ooh, tää kuulostaa hyvältä!! :) Pitää ehdottomasti kokeilla joku kerta. Kunhan eka selviän vähän kaikista ylimääräisistä juhlaherkutteluista, heh. :’D Nimim. Kolmet juhlat 1,5vk:n sisällä järkännyt (+yli jääneet tarjoilut syönyt……..)

  Tykkää

 2. Näyttää niiin hyvältä! Joskus ajat sitten olen tällaista testannut, mutta silloin jokin meni vikaan ja jäätelö suli :( Ihan parasta uunijäätelöä saa kuitenkin onneksi kahvila Houkutuksesta Joensuusta tai Kuopiosta :)

  Tykkää

  1. Sulla varmaan jäi marenkiin niitä aukkoja? Systeri painotti, että niitä ei saa jäädä yhtään :) Oih, en ookaan kuullut, että kahvilasta saisi tällaista, nam!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s