Avautumista · Kahvi · Lifestyle

Kahvi vei yöuneni

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Joudun taas kerran nöyrtymään ja toteamaan, että mä taidan olla aika itsepäinen tyyppi. Mä pidän joistain jutuista kynsin ja hampain kiinni ja se on ihan sama mitä järki sanoo, mutta fiilis edellä mennään. Hohhoijaa.

Mä nimittäin olen tajunnut viimeisen kahden viikon aikana, että mun vuosien nukahtamisvaikeudet ovat johtuneet KAHVISTA (!!!!!!). Kyllähän kaikki ihmiset tietävät, että kahvissa on kofeiinia, joka on piriste. Tästä voisi johtaa sen, että miksi ottaa piristettä illalla, jos haluaa saada jossain vaiheessa unen päästä kiinni. Mä olen kuitenkin, ihan oikeasti, aina luullut, että kahvi ei vaikuta MULLA yöuniin. En ole ikinä edes testannut jättää alkuillan kahveja pois, koska olen mielessäni vedonnut siihen, että joinhan mä silloin-ja-silloinkin kahvit illalla ja sain unta. HALOO!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jotain kuitenkin liikahti, kun asiasta sanoi mulle ihminen, jonka sanaan luotan kuin kallioon. Ajattelin, että what the hell, kaikkea voi kokeilla. Päätin aloittaa kokeilut ja asetin rajaksi klo 17, jonka jälkeen kahvia ei enää saa juoda. Ei tekosyitä. Arvaatte ehkä postauksen sävystä miten kävi? Noh, mä olen saanut unta helpommin kuin vuosiin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aluksi tuntui inhalta, että ei saa enää juoda illansuukahvia siinä seiskan aikaan. Teinkin jotain, mille olen aina nauranut räkäisesti, eli ostin kofeiinitonta kahvia! Mä olen oikeasti ihan aidosti ihmetellyt, että mitä varten kofeiinitonta kahvia edes on. Mitä järkeä? :D Kahvi on mulle kuitenkin piristävän vaikutuksensa lisäksi mitä suurin nautinto elämässä, ja ihan oikeasti päivän valopilkku ja paras hetki. Ostin siis kofeiinitonta kahvia, josko sillä saisi saman fiiliksen iltaisin kuin oikeallakin kahvilla. Juu ei saanut. Ihan hyväähän ainakin tällainen laadukas kofeiiniton kahvi on, mutta se ei maistu kahville. Oikeasti on aika jännä, miten maku muuttuu siitä, että kofeiini on poistettu. Äärimmäisessä hädässä menee, mutta ennemmin olen nyt juonut mukillisen vihreää teetä (jossa siinäkin on kofeiinia, mutta moninkertaisesti vähemmän kuin kahvissa).

Mun on pakko sanoa, että ihan oikeasti HÄVETTÄÄ, etten ole kokeillut tätä aikaisemmin. Se, että iltakahvi ei ole päivänä x vienyt yöunia, ei tarkoita, etteikö sillä olisi ikinä vaikutusta. Luulen, että esimerkiksi stressittömällä lomalla saattaa pystyä juomaan kahvia myöhemminkin, koska mieli on rauhallinen eikä käy ylikierroksilla. Nyt kuitenkin kahden viikon kokemuksella sanon, että niin ihanaa kuin iltakahvi onkin, se ei ole sen arvoista, että pyörii sängyssä tuntikausia ahdistumassa.

Kokemuksia? Ajatuksia? Muita jääräpäitä? :D

Ps Kuvan Starbucksin Guatemala Antigua on yksi parhaimmista kahveista, mitä olen juonut. Suosittelen :)

15 vastausta artikkeliin “Kahvi vei yöuneni

 1. Heh, et ole ainut jääräpää näiden uniasioiden kanssa. :D Olen vuosia nukkunut todella huonosti heräillen parin tunnin välein ja lähes yhtä pitkään ajatellut sen olevan vain luontaista. Noh, nyt keväällä tuli stoppi, sillä olin ERITTÄIN väsynyt. Koska olen elänyt terveellisesti eikä minulla ole mitään tapoja jotka voisivat ylläpitää huonoa nukkumista, olin jo viittä vaille valmis menemään työterveyteen hakemaan unilääkkeitä. Noh, sitten luin jostain netin syövereistä, että magnesiumin otto illalla voisi parantaa unen laatua. No voi morjens, sen jälkeen olen nukkunut kuin tukki!

  Homma menee siis niin että syön iltapalaa, yleensä voileivän, banaanin ja/tai omenan, kuitenkin jotakin missä on hiilareita, sillä niillä on eroottista merkitystä tässä asiassa. ;) Otan magnesiumit (ja tarvittaessa melatoniinia, mikäli käyn edelleen jostain syystä ylikierroksilla) ja hetken haahuilun sekä hammaspyykin jälkeen sänkyyn. Ei enää yöllistä heräilyä, vaan herään suht pirteänä jopa työaamuina. ;)

  Fitnesstukulla näkyi myös olevan joku monivitamiinivalmiste juurikin parantamaan unenlaatua/helpottamaan nukahtamista, joten sitäkin voisi kokeilla, jos haluaa ihan hifistellä. :)

  Tykkää

  1. ZMA on vielä parempi kuin pelkkä magnesium. Siinä on siis sinkkiä mg:n lisäksi. :) Suurin osa suomalaisista muuten ovat jatkuvassa magnesiumin puutteessa..

   Tykkää

  2. Hei kiitos vinkistä! Mä otin ennen magnesiumia iltaisin, mutta nyt se tapa on jäänyt. Pitääpä taas aloittaa, ihan muutenkin kuin vain unensaannin kannalta. Ja melatoniinia mäkin käytän kausiluontoisesti. Siitä on tosi paljon apua alussa, mutta mun elimistö tottuu siihen vähän ajan päästä niin, ettei vaikutus enää ole yhtä hyvä. Tauon jälkeen taas potkaisee kunnolla ;)

   Tykkää

  3. Äh mä en saa nyt kohdistettua vastauksia oikein, mutta Caz: mä en ole tiennytkään, että sinkki voisi vaikuttaa nukahtamiseen. Itsekin syön sinkkiä mutta aamuisin! Pitääpä miettiä jos vaihtaisi sen iltaan…

   Tykkää

 2. Mulle kävi tuo jo teininä selväksi, kun yhdellä maalauskurssilla oli tapana juoda tauolla kahvia siinä iltaseitsemän aikaan ja aina oli univaikeuksia. Mutta toinen, mikä mulla vaikuttaa unensaantiin, on puhelimen ja tietokoneen näytön valo. Mutta se onkin vaikeampi rasti pysyä näistä erossa ennen nukkumaanmenoa.

  Tykkää

  1. Meillä puhelimilla ei ole mitään asiaa makkariin. Miehen kanssa kummallakin on omat herätyskellot ja niillä mennään. Paljon levollisempi nukkumaanmeno :)

   Tykkää

  2. Jep, tietokoneen valo varmaan häiritsee tosi monella unensaantia. Olen itse yrittänyt sulkea tietokoneen tuntia ennen nukkumaanmenoa, mutta vielä pidempi aika olisi varmaan parempi. Sängyssä en enää dataile, jotain hyvää edes ;)

   Tykkää

 3. Mä juon kofeiinitonta kahvia esim yövuorojen lopussa kun syön aamiaista töissä. Tällöin yleensä tekee kahvia mieli, mutta kun pitäisi tosiaan nukkuakin, niin kofeiiniton kahvi on hyvä välimuoto.
  Mä kyllä pidän kofeiinittoman murukahvin mausta :D

  Tykkää

  1. Maistuuko susta kofeiiniton murukahvi ihan tavalliselta? Vai erilaiselta mutta kuitenkin hyvältä? ;) Mun mielestä tavallisessa kahvissa ja kofeiinittomassa on niin iso makuero, että ei voi unohtaa juovansa kofeiinitonta ja se vähän pilaa fiilistä :P Pitäisköhän tota murukahvia vielä kokeilla…

   Tykkää

 4. Mun täytyisi kyllä itsekin kokeilla, vaikuttaisiko iltakahvin poisjättäminen omaan uneen. Joskus kokeilin, mutta mielestäni vaikutus oli +-0? lltakahvista vierottautuminen kun on aika paha rasti, mä olen siis neljävuotiaasta juonut kahvia ja tod. näk. juon sitä ihan liikaakin :D Mutta joo, iltarutiinit pitäisi kyllä saada viilattua nimenomaan rutiineiksi, pitäisi jättää läppäri/puhelin hyvissä ajoin ”unten maille” koska Hellinin mainitsema näytön valo saattaa mullakin vaikuttaa nukahtamiseen..Olen huomannut vuorotyön kyllä asettavan omat haasteensa, kun siis ihan joka ilta ei pääse samaan aikaan sänkyyn, jolloin se rutiinin muodostaminen olisi helpompaa. Täytynee ehkä kokeilla keittää illalla kofeiinitonta kahvia, siitä aloittaa uusi iltarutiini :)

  Tykkää

  1. Huh, mä jos vielä tekisin vuorotyötä niin en varmaan nukkuisi ikinä :D Mutta tiedän mitä tarkoitat, iltakahvi on jotain ihan parasta! <3 Mullekin vaikutus on joskus +-0, mutta valitettavasti ei aina, ja en vaan enää jaksa ottaa sitä riskiä :/

   Kokeile ihmeessä kofeiinitonta! Mä luulen, että jos ei ole ihan supertarkka kahvistaan, niin se menee ihan täydestä :)

   Tykkää

 5. Jääräpää täällä! TOSIN mulla kahvi ei oikeesti vaikuta unensaantiin. :’D Juon usein kahvia tooosi myöhään, ei mitään vaikutusta.

  Tykkää

  1. Onnekas oot! Noin mäkin oon aina luullut, mutta tää kokeilu todisti toisin. Aion kyllä joskus vaikka lomamatkalla tms nautiskella kahvista kellonajasta riippumatta, mutta arjessa on pakko jättää iltakahvit poies :P

   Tykkää

 6. Hei kuin hyvä, et saat nukuttuu paremmin!! Oonki miettiny, et ei voi olla mahollista vetää kahvii noin myöhään ilman mitään vaikutusta… Ja yks mikä auttaa kofeiinittomaan on, et sitä liottaa tarpeeks kauan Bodumis ? Mankka ja sinkki auttaa muaki kyl ja melatoniinii vedän joka ilta ❤️ Mun ongelma on se saakelin aamuyöheräily… Stressi, prkl!

  Tykkää

  1. Aha aha! Pitääpä ensi kerralla liottaa pidempään :D

   Ja mäkin oon nyt vetäny mankkaa joka ilta, kannattaahan sitä kaikki keinot ottaa käyttöön :) Aamuheräily on kyl syvältä :/

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s