Avautumista · Koiraystäviä · Lifestyle

Ei enää lomaa odotellessa!

Mä olen miettinyt viime aikoina yhtä asiaa. Olen monesti sanonut ääneenkin, että ”kuule lomaa odotellessa”. Mulla pitää aina olla joku reissu varattuna, on itse asiassa kamalaa palata matkalta töihin jos seuraavaa matkaa ei ole jo varattu tai vähintään alustavasti suunniteltu. Elän odottaen lomia ja viikkotasolla odottaen viikonloppuja. Olen jo pitkään tiedostanut asian ja miettinyt, että ei kai tämä näin voi mennä. Jos keskivertotyössäkäyvällä ihmisellä on lomaa 5-6 viikkoa vuodessa, jää jäljelle aika hemmetin monta viikkoa sitä ihan tavallista arkea..!

Tämä ihana kuva on siskoni ottama :)

Oli hassua, että siskoni oli miettinyt ihan samaa asiaa. Ja todennut samoin, että tarttis tehrä jotain. Sisko oli ajatustyössä vähän pidemmällä kuin minä, ja oli miettinyt laittavansa juttuja ihan paperille, siis juttuja, joiden avulla arki olisi parempaa ja siitä nauttisi enemmän. Mä kävin erään työmatkan aikana tuumasta toimeen ja listasin omat, heti mieleen tulevat juttuni otsikolla ”Parempaa arkea”.

Tässä tulee mun lista, joihin olen tehnyt violetilla pienet selvennykset teille :):

Parempaa arkea -projekti
– Enemmän unta (eli nukkumaan reilusti aiemmin!!) arkisin!

Olen iltakukkuja. Tämä on erittäin huono yhdistelmä sen kanssa, että kello soi arkisin ennen kuutta. Joku muu herää helposti tuohon aikaan, mutta mulle se on todella todella vaikeaa. Lomalla mun luontainen rytmi on jotain sellaista, että menen nukkumaan 12-01 aikaan ja herään siinä klo 10-11. Aikamoinen ero siis arkeen :( Mutta tätä ei auta päivitellä, tämä on aamuvirkkujen maailma, ja mun pitää vaan suck it up..! ;)
 
– Ei internetiä klo 22.00 jälkeen (ei tekosyitä!)  

Sori blogi :( Mutta jos en saa edes jotenkuten tarpeeksi unta arkisin, olen harmaa haamu. Ja silloin ei kyllä blogikaan päivity, vaikka kuinka istuisin koneen ääressä ruutua tuijottamassa.
 
– Ryytymistä ja äksöniä sopivassa suhteessa (joskus kiva tekeminen piristää, vaikka etukäteen tuntuisi, ettei jaksa). Muista ÄOM-päivät.  

ÄÖM = Älä ota mitään eli pidä kalenteri tyhjänä. Mulla on taipumus ylibuukata itseni eli säätää joka päivälle minuuttiaikataululla kaikkea. Tämä ei vaan oikeasti toimi pidemmän päälle (itselleni), joten olen joutunut kirjoittamaan kalenteriin päiviä, jolloin en SAA ottaa töiden jälkeen mitään ohjelmaa.
 
– Anna itsellesi armoa. Kaikki on hyvin, vaikka tiskikone jäisikin joku ilta tyhjentämättä.


– Uskalla sanoa ei – kukaan muu ei sitä tee sun puolesta.


– Mielenrauhaa ei voi rahassa mitata. Palkkaa siivooja, käy Mindfulness-kurssi, tilaa ruokaa kotiin. 

Tällä tarkoitan, että miksi mahdolliset löysät rahat ei voisi käyttää em. asioihin, jos ne voi hyvällä omallatunnolla käyttää esim. kosmetiikan tai kenkien shoppailuun?
 
– Tee joka päivä taukojumppa töissä ja niskajumppa kotona.

Arki olisi parempaa, jos pää ei olisi niin helkkarin usein kipeä. Niskan huono kunto ja jumit lisäävät hedareita.
 
– Naura edelleen ja niin kovaa kuin haluat, vaikka kaikki eivät siitä tykkäisikään.

Saan joskus (ei-niin-hyvää) palautetta siitä, että mulla on kova ääni ja ERITTÄIN kuuluva nauru. Niin, niin on. Nauraminen on ihan parasta, ja aion piru vie nauraa jatkossakin. Nih! ;)

 
– Ota rauhallisesti ja mene joka päivä töihin.

Isäni pari vuotta sitten antama neuvo, joka on kesto-ohjenuorani vaikeisiin tilanteisiin. 

Miltä mun paremman arjen lista kuulosti? Varmastikin meillä kaikilla on omat juttumme, joista tarvitsemme muistutusta. Olisi tosi kivaa lukea, jos teillä on jotain vinkkejä tai omia hyväksihavaittuja keinoja arjesta nauttimiseen? Vai olenko mä ainoa, joka elää/on elänyt lomasta lomaan?

16 vastausta artikkeliin “Ei enää lomaa odotellessa!

 1. Hei tää on tosi hyvä! Ja niin totta, arkeahan se elämä enimmäkseen on, parempi vaan oppia nauttimaan siitäkin tai tehdä siitä edes siedettävää. :-) Täytyy ehdottomasti tehdä omakin lista! Mun lemppari oli muuten tuo nauraminen, niin totta joka sana! Nauraminen tekee niiiin hyvää ja jos se jotakin häiritsee, se on kyllä sen eikä sun ongelma!

  Tykkää

 2. Kyllä! Aamen ja ugh, allekirjoitan joka sanan. :) Olen kans ollut samanlainen, odotin tulevaa viikonloppua, lomaa, arkipyhiä ja pitkiä viikonloppuja… kunnes tänä kesänä oli pakko opetella asennoitumaan arkeen eri tavalla. Sysäyksen muutokselle antoi pätkissä vietetty kesäloma. Jos ”kunnon elämää” on mukamas vain viikko kerrallaan, on oikeasti pakko tehdä jotain asialle. Lopputulos oli, että töiden jälkeen tehtiin miehen kanssa monena iltana kaikkea hauskaa: käytiin jäätelöllä, uimassa, mökillä yms. Loppujen lopuksi en edes kaivannut lomaa, kun sitä vihdoin tuli! :DMun paras vinkki on tehdä myös viikolla sitä mistä nautit eniten. Älä uhraa kallisarvoista aikaasi mihinkään kökköön. Töiden jälkeen ei ole pakko tehdä vielä kotitöitä niska limassa. Kuulostaa kliseiseltä, mutta elämällä terveellisesti jaksaa paremmin myös arjen kamppailuissa. Joo… ehkä lopetan nyt näihin. Innostuin pikkasen aiheesta! :D

  Tykkää

  1. Eikun mahtavaa, että innostuit!! Kiitos kommentistasi, olen itsekin miettinyt, että lomaa olisi järkevä pitää viikon-kahden pätkissä neljän sijaan. Ja just niin, kyllä töiden jälkeenkin voi tehdä kaikkea kivaa. Ongelma omalla kohdallani tuntuu olevan vain ajan puute… Töiden jälkeen ei meinaa ehtiä kuin pakolliset, kun monesti koirien kanssa ulkonakin menee 1,5 h, eikä iltaa montaa tuntia kuitenkaan ole. Mutta hyvä tuo on kyllä muistaa, voihan kiva asia olla tosiaan joku lyhyenkin aikaa vievä, vaikkapa juuri jäätelöllä käyminen! :)

   Tykkää

 3. Hyvältä kuulostaa! Minäkin olen illanvirkku ja tämä aamuvirkkujen maailma tuntuu aika ajoin aika tuskaiselta paikalta. Jollain tasolla sitä pystyisi kyllä kai pakottamaan itsensä pätjäämään sen kanssa, mutta se vaatisi juuri jotain tuollaista mitä sinä olet listannut.Jäin vain miettimään, että onko se lomasta lomaan ja kissanristiäisistä kissanristiäisiin eläminen sitten lähtökohtaisesti aina huono ja negatiivinen asia? Minä en matkustele ja lomaakin on vain se 28 päivää vuodessa enkä koe erotyisesti lomia odottelevani, mutta sitä kyllä teen, että otan lyhyen tähtäimen fokuksen esim. johonkin kivaan tapahtumaan tai erityisen rentouttavaan vapaahetkeen. En koe sitä niin, että väliajat suorittaisin kieli vyön alla töitä ja kokisin työn millään lailla ”orjuuttavana”, mutta se kivan odottaminen helpottaa mahdollisia rankkoja työjaksoja ja auttaa, jos jostain syystä tuntuu, että työ alkaa uuvuttaa. Sitäpaitsi kun on tarpeeksi kivaa odotettavaa, niin jo se pelkkä odottaminenkin on oikeastaan aika ihanaa ja nautittavaa! :-)Tämä ei ole vinkki arjesta nauttimiseen, vaan enemmänkin auttamaan silloin, kun maailma meinaa kaatua päälle tai on muuten hankala paikka; itse tuppaan vaikealla hetkellä miettimään miten nopeasti aika kiitää kun on kivaa, se on hetkessä ohitse! Aikahan ei kuitenkaan spurttaile tai hidastele, se kulkee samaa vauhtia koko ajan. Niinpä myös se vaikea asia on väistämättä jossain vaiheessa historiaa, pitää vaan jaksaa sinnitellä se aika minkä se kestää. Saatan miettiä, että huomenna tilanne on ohitse ja voin muistella, että selvittiin siitäkin! Onhan toi toki aika laiha lohtu, mutta joskus siitä oikeasti on apua jaksamiseen.

  Tykkää

  1. Hyvä pointti! Kivojen asioiden odottaminen on juttu, josta en edes halua luopua! Esimerkiksi joulun odotus on ihan parasta samoin jonkun ihanan matkan <3 Itselläni kuitenkin homma tuntuu menevän vähän liiankin paljon siihen odottamiseen ja päivien laskemiseen. Ei kuitenkaan saisi unohtaa elää, vaikka fokus tulevaisuudessa olisikin :)Tuohon vaikeidenkin ajanjaksojen ohimenemiseen liittyen mulla on tapana ajatella kliseisellä lauseella ”Ja niin tämäkin on aikanaan ohi.” Aina ne ovat ohi menneet, ja se kannattaa tosiaan muistaa! Kiitos ajatuksia herättäneestä kommentistasi :)

   Tykkää

 4. Hei aivan mahtava idea ja lista!! Oot kyllä niin fiksu :)Mustakin ois ihanaa, jos joka päivään yrittäisi löytää sen yhden oman hetken. Oli se sitten kahvihetki kaupungilla tai muutama rivi kaulahuivin neulomista opiskelun lomassa, niin varmasti tulisi parempi mieli ja jaksaisi taas seuraavan päivän helpommin. Mulla on myös tapana ylisuorittaa arkea (ja oikeestaan niitä töitä eli opiskelujakin :D), vaikka välillä tekis hyvää ihan luvan kanssa vaan olla. Jos jokainen liikenevä hetki ”pitää käyttää hyödyksi”, niin siinä on kyllä aikamoinen stressireaktio kehossa päällä :(Eli jos relattais vähän? :) Ei pitäis niin kovaa kiirettä.

  Tykkää

  1. <3Hei word. Mä mietin juuri tänään aamulla, miten mulle tuntuu olevan poikkeuksellisen tärkeää, että saan jokaiseen päivään pienen oman hetken. Monesti se on kirjan lukemista tai piikkimatolla makailua, yleensä juuri jotain hiljaista, rauhallista ja rentouttavaa. Arvaa miten tutulta tuo kaiken ajan hyödyksikäyttäminen kuulostaa… Mä monesti harrastan ”ajankäytön maksimointia” eli teen sataa asiaa yhtä aikaa ja kaiken kiireellä. Ei hyvä. Jos tosiaan vähän relaisi, ja ajattelisi, että on ihan normaalia, ettei joka päivä saa niin kamalan paljon aikaiseksi. EIKÄ ottaisi siitä sitten huonoa omaatuntoa, sen osaan nimittäin vähän liiankin hyvin :P Tee säkin Elisa oma lista, ja kerro mulle sun vinkit <3

   Tykkää

 5. Aivan mahtavaa, sä oot niin asian ytimes :)!!! Huippua!! Mä liputan tuolle itsestään huolehtimiselle eli sun listassa taukojumppa jne. Mun arjen haasteista ”nauttimisen” avainsana on liikunta – siitä saatavaa euforia on niin lääkitsevää ja kun on kroppa kunnossa niin arkikin sujuu paremmin :) Ps. Kaivoin tän sun postauksen ansiosta MF-cdt esille!! Kiitos!! :)

  Tykkää

  1. Toi on ihan totta, eli jos kroppa prakaa, niin vaikea sitä on arjesta nauttia! Hei mä voisin muuten lainata sitä uudempaa MF-cd:tä! Latasin sen silloin läppärille ja sitä kautta mp3:lle, mutta läppäri on mennyt vaihtoon, enkä juuri käytä enää mp3:ta vaan kuuntelen musaa kännykästä :)

   Tykkää

 6. Mä ajattelin jo otsikosta, että nyt SÄKIN otat hatkat ja muutat puuhun asumaan. :D Siis niinkuin tässä on ihmisiä ottanut ja lähtenyt lämpöön asumaan. Onneks kuitenkaan et, vaikka ihanaa sekin olisi, mutta pidän sut mielummin täällä. :) Hyvä lista! Voisin ottaa omaankin onkeeni neuvoja!

  Tykkää

  1. Hahaa! Mun tekisi mieli vastata, että OLISINKIN ottamassa hatkat, mutta eikös se oo juuri sitä, mitä mä yritän välttää? :D Joten vastaankin, että kivat niille, jotka muuttaa puuhun, mutta mä otan ilon irti mun elämästä täällä ;)

   Tykkää

 7. Itselläni arki jo sinällänsä on jo oikein mukavaa, mutta jos nyt pitäisi jotenkin sitä vielä parantaa niin tuo ”koneelta pois puol tuntia ennen nukkumaanmenoa” olisi yksi varteenotettava parannus. Ja erittäin hyvä sellainen. Itse yritän myös pitää viikonloput mahdollisimman tyhjänä, että pääsee sitten ihan vain chillailemaan vailla huolen häivää. On kovin väsyttävää olla remuamassa monena viikonloppuna peräkkäin. Silloin se arkijaksaminenkin on hieman hankalempaa. Ugh.

  Tykkää

  1. Ugh, samaa mieltä tuosta viikonloppuremuamisten väsyttävyydestä! Ongelma on vain ainakin mun kohdalla se, että arkena en ehdi mitään erityistä kivaa tehdä, joten esim. sosiaalisten suhteiden ylläpito tapahtuu väkisinkin viikonloppuisin. Mä olen huomannut hyväksi keskitieksi sen, että toisena viikonlopun päivänä on jotain ohjelmaa, mutta toinen on ihan tyhjä. Tosin monesti on kyllä IHANAA, että kalenteri on koko viikonlopun osalta tyhjä… Mutta toisaalta perhettä ja kavereita on ihana nähdä. Vaikeaa ;)

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s