Lifestyle · Reissut · Ruoka ja juoma

Kulinaristina Köpiksessä

Mä oon ehtinyt tässä jossain välissä heittää pikareissun Tanskaankin. Tarkemmin sanottuna Kööpenhaminaan ja Roskildeen, missä tätini ja serkkuni asuvat. Liikkeellä olin, niin kuin useimmiten, siskon kanssa. Katsokaapa, miten hienosti koristeltu ulko-ovi toivotti meidät tervetulleiksi <3

Suht pähee! :)

Me käydään Tanskassa yleensä kerran vuodessa, mutta viime reissusta oli ehtinyt vierähtää jo lähes kaksi vuotta! Oli jo aikakin siis päästä tanskalaisten herkkujen ääreen ;)

Jos joku ei tiedä, mitä ovat Flødebollit ja Brasilit, niin korjataan tämä asia heti alkuunsa. Brasilit ovat suklaalla kuorrutettuja vaahtonameja, joiden sisällä on sitkeähkön vaahdon lisäksi myös suklaakerros. Näitä myydään valmiissa karkkipusseissa kaupoissa (näitä pieniä) ja sitten sellaisia mega-Brasileita suklaakaupoissa (joita Tanskassa on ainakin viittä eri ketjua!). Flødebollit ovat vähän niin kuin tutut Brunbergin suukot, mutta näissä sisällä oleva vaahto on vähän paksumpaa. Lisäksi näissä on kaikkia jänniä makuja, kuten lakritsi tai pähkinä, ja joidenkin Flødebollien pohjassa on tanskalaisittain marsipaania. Tätini ja meidän mielestä parhaat saa suklaakauppa Frellseniltä. Ja se on muuten taivas..!! Ai niin, musta on jotenkin hassua ja söpöä, että Tanskassa jos tilaa jätskikiskalta tötterön, niin siihen saa joka paikassa lisämaksusta myös (pienen) Flødebollin, joka isketään jäätelöpallon päälle naama alaspäin :)

Tanskassa käydään brunsseilla. Siis oikeasti, kaikki ja minä viikonpäivänä tahansa. Rakastan brunssittelukulttuuria ihan kympillä. Tietenkin täti osaa kulinaristina viedä meidät parhaisiin paikkoihinkin, mutta olen joka paikassa tykännyt brunssista ihan älyttömästi. Tanskassa brunssilla on juuri sellaisia juttuja, joista tykkään. Ei mitään lämpimiä ruokia tai salaatteja, lounas on sitten erikseen ;)

Café Norden

Jokaisella Tanskan reissulla vietetään vähintään yksi päivä Köpiksessä ja päivä alkaa aina brunssilla Café Nordenissa. En muista viimeisen kymmenen vuoden ajalta yhtäkään Tanska-visiittiä ilman Nordenin brunssia. Kallishan se on kuin mikä, mutta joka pennin arvoinen.

Mä valitsin turkkilaista jugurttia kotitekoisella myslillä, mutta sen tilalle olisi voinut ottaa myös pannukakkuja tai munakasta. Appelsiinimehun tilalle olisi saanut smoothien. Niin ja hintaan kuuluu valinnainen erikoiskahvi tai jäätee. Nuo epämääräisen näköiset mömmöt ovat lohitahnaa (NIIN hyvää) ja sitten jonkinlaista lihatahnaa. Kuvasin siis vahingossa tädin annoksen, omassani oli lihamömmön tilalta tuplasti hedelmiä :)

Ainoa miinus Nordenissa oli, että heillä ei ollut soijamaitoa. Otin sitten tavallisen kahvin, mutta otin brunssiin kuuluvaksi juomaksi jääteen, joka on muuten parasta koskaan juomaani. Listalta ostettuna jäätee maksaa varmaankin vähintään 6 € ;) Brunssin hinta oli 200 kruunua, joka on n. 27 €. Kallista, mutta niin se vaan Tanskassa syöminen ja juominen on.

Kiireettömän brunssin jälkeen oli aika lähteä vähän shoppailemaan. Meinasin aluksi esitellä ostokseni tässä samassa postauksessa, mutta totesin, ettei kukaan olisi jaksanut lukea loppuun asti ;)

Pienemmän serkun luokan esitys :)

Köpis-päivän jälkeen ehdittiin hengähtää puoli tuntia, kunnes oli aika lähteä serkkutyttöjen ala-asteelle kansainvälisiä juhlia viettämään. Kyseisessä koulussa on paljon eri kansallisuuksia, joten tarkoitus oli tutustuttaa oppilaita ja vanhempia mm. eri maiden ruokakulttuureihin. Tapahtumassa oli tanssi- ja lauluesityksiä ja kaikkea kivaa pientä puuhaa, niin sen ruoan lisäksi. Oli tosi kiva käydä tutustumassa likkojen kouluun :)

Lauantaipäivän aamiaisemme tädin luona näytti tältä. Täti on kulinaristi ja esteetikko, joten sekä silmä että maha olivat tyytyväisiä. Olisipa joka lauantai tällainen aamiainen odottamassa kun herään ;)

Päivää jatkettiin Roskildessa kahvittelemassa Druedahlsilla, jossa myös on ihana brunssi. Tällä kertaa otimme kuitenkin ”vain” kakkukahvit. Mun ottama mazariinikakku oli taivaallista <3

Ehdottomasti yksi reissun parhaista hetkistä oli kummityttöni (vanhempi serkuista) keksimä peli, jossa meidän siskon kanssa piti arvailla tanskankielisiä sanoja ja serkkujen suomenkielisiä. Otimme lattialle muutaman esineen, sanoimme jonkin sanan suomeksi, ja tyttöjen piti arvata, mikä esineistä sopii sanaan. Ja sitten meidän piti siskon kanssa arvata tanskankielisiä sanoja, apua. Vitsi, että oli hauskaa ja kisassa nähtiin myös kunnon lätkätuuletuksia ;)

Iltakahvin kanssa oli jälleen suklaata eli vaahtobanaaneja, Brasileja ja suolapähkinävaahtokarkkeja, joiden nimeä en muista. NIIN hyvää :)

Mä olin Flødebollien herkkää rakennetta uhmaten päättänyt saada niitä viedyksi Suomeen. Tässä sisko pakkaa niitä yön kähmässä folioon, etteivät raukat menisi rikki. Voisi äkkiseltään ajatella kyseessä olevan sisarusrakkautta, mutta oikeasti sisko oli ihan hohteessa päästessään pakkaamaan. Pliis saaaaaaaaanko mä pakata ne?? Joo no ihan vapaasti =D

Jos ei selvinnyt tekstistä, niin oli ihan superkiva reissu, niin kuin aina! Suosittelen Köpistä aina ja kaikille, ihmiset ovat mukavia (ja pitkiä!), ruoka mielettömän hyvää ja ostosmahdollisuudet loistavat. Jos jotakuta kiinnostaa, niin vanhoihin Köpis-postauksiini pääsee tästä ja tästä :)

Kuka muu on Köpis-fani? :)

12 vastausta artikkeliin “Kulinaristina Köpiksessä

 1. Vitsi, unohdin tänään ottaa sulta noita kuvia tikulle, damn! Oli kyllä ihan huippukiva reissu :-D Tai no, ainahan noi Tanskan keikat on. Jotenkin siellä on niin helppoa ja mukavaa, kun tuntee mestat ja tietysti on noi sukulaiset. Mutta muutkin ihmiset ja hyvä ruoka ja kivat mestat. Me likes!!Hahaa, muistan kyllä vaatineeni saada värkätä ne Flödebollit turvaan :-D Musta nyt on yleensäkin hauska tehä kaikkee tollasta pientä värkkäystä. Ja varsinkin hyvä asian eteen!Koska mennään seuraavan kerran Tanskaan???

  Tykkää

  1. No sepä se, ei tartte pläräillä karttoja tai selvitellä tuntikausia speksejä netistä ennen lähtöä. Ah helppoutta ja miellyttävyyttä :DSyksyllähän vois tietty vetäistä pienen keikan? :D

   Tykkää

 2. Ei saa, mulle tuli hirveä nälkä!! :D Onkohan noita Brasileja ollut joskus Suomessakin myynnissä, jotenkin tuntuu että olisin lapsena syönyt ainakin tuontapaisia? Mä haluaisin hirveästi Köpikseen, ja keväällä kun varattiin reissua niin sitä mietittiin – sitten helppouden takia valittiin se kovaonninen Tallinnan kaupunkiloma, jonne mä en tiettykään päässyt lähtemään. Möö.

  Tykkää

  1. Hahahahaaaa, anteeksi :D Hmm, olisikohan Brasileja saanut laivalta ainakin? En tiedä, mutta hitsin hyviä ovat :)No voi vitsi. Paremmalla onnella seuraavan kerran… Ja Köpiskin on helppo, varsinkin kun mä pystyn neuvomaan parhaat mestat ;)

   Tykkää

 3. Voi vitsi miten kiva juttu. Ihan parasta ulkomailla on mennä ruokakauppaan ja tuoda kotiin herkkulöytöjä. Ja ai jai brunssikuvat veivät kielen mennessään.Tästä jutusta tuli niin hyvä mieli. Ja siskosi pakkaamassa, inhoan paketoimista, joten ihanaa että toiset tykkää. :)http://minakokeski-ikainen.blogspot.fi/

  Tykkää

  1. Kiitos, tosi kiva kuulla :) Kyllä vaan, mä luovutin pakkausvastuun siskolle oikein mielelläni ;)Mäkin rakastan ruokakauppoja ulkomailla <3 Ja Tanskassa tietysti suklaakauppoja, ne on ihan parhautta (vaikka onkin tosi kalliita)!

   Tykkää

  1. No nimenomaan <3 Mä en ole tainnut siellä talvella ollakaan, mutta syysmyrskyissä kylläkin. Koskaan ei ole edes huono sää haitannut. Jos olisi pakko muuttaa pois Suomesta, olisi mun uusi kotikaupunki Köpis, ehdottomasti <3

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s