Akne · Avautumista

Ei sittenkään aknea?

Koska olen kärsinyt aknesta koko ikäni, olen laittanut kaikki ihon reagoinnit sen piikkiin. Jos otsassani on ollut pientä röhelöä, olen kironnut aknea, vaikka kyse on ollut riittämättömästä kosteutuksesta ja ihon reagoimisesta siihen.

Kirjoitin vähän aikaa sitten, että ihoni kunto oli parantunut pikkuisen tehokosteutuksen ansiosta. Arvatkaa vaan, meinasiko päästä itku kun tiistaiaamuna heräsin ja katsoin tämän näköistä leukaa ja kaulaa.


Tässä vaiheessa mulla välähti. Voiko näin paljon finnejä tulla yhdessä yössä? Vai voisiko olla, että olenkin allerginen jollekin kosmetiikan ainesosalle? Voiko ihoni äkillinen räjähtäminen yleensä kesän alussa johtua kosmetiikasta? Nämä ovat aitoja kysymyksiä, en oikeasti osaa vastata. Sen kuitenkin tiedän, että maanantaina korkkasin kokeiluun uuden meikkivoiteen ja tiistaina heräsin tämän näköisenä.

Lindan kanssa päädyimme ensimmäisenä osoittamaan sormella titaanidioksidia, jota käytetään niin aurinkosuoja-aineena kuin monien meikkien pohjana. Keskustelin eilen eräässä tilaisuudessa kosmetiikan parissa työskentelevän kemistin kanssa ja hän totesi kyseisen tuotteen INCI-listan nähtyään, että enemmän hän epäilisi listan kalvonmuodostajia, jotka ovat tukkineet ihoni niin, että se ei ole päässyt hengittämään. Mene ja tiedä.

Menen huomenna kosmetologille ja kysyn hänen mielipidettään. Alan myös vähitellen kallistua sille kannalle, että ihotautilääkärillä käynti voisi olla paikallaan. Jos siellä ruudun toisella puolella on asiaan perehtyneitä tyyppejä tai omakohtaisia kokemuksia tällaisesta, niin arvostaisin kovasti kommenttejanne.

15 vastausta artikkeliin “Ei sittenkään aknea?

 1. Mun oma veikkaus kyllä olisi meikkivoide ja ainesosa siinä. Jos käyttää paljon eri tuotteita on vaikea sanoa mikä niistä aiheuttaa reaktion. Onko sinulla uusi yövoide?

  Tykkää

  1. No sepä se. Kosmetiikasta kun bloggaa, niin melkein koko ajan on joku uusi tuote kierroksessa… Nyt taidan palata sellaisiin tuotteisiin, joita olen käyttänyt ihon ollessa hyvässä kunnossa ja katsoa, mitä tapahtuu.

   Tykkää

 2. Itse ainakin olen saanut välillä hyvin samannäköisiä näppyjä juurikin ”yhdessä yössä” ja aina liittänyt tapahtuneen uuteen kosmetiikkatuotteeseen. Viimeksi näpyt äityivät Madaran kosteusvoiteesta mitä en enää sittemmin ole käyttänyt.. Mutta en ole osannut tutkia mikä ainesosa reaktion on kulloinkin aiheuttanut.

  Tykkää

  1. Mä taas olen liittänyt tällaisen normaaliin akneen, vaikka nyt jälkikäteen ajateltuna se on ollut tosi sokeaa. Tästä lähtien kiinnitän enemmän huomiota siihen, olenko käyttänyt jotain uutta tuotetta jos iho räjähtää.

   Tykkää

 3. Olen kosmetologi ja monesti tullut samanlaista ihottumaa vastaan asiakkailla.. Yleensä aiheuttajana antibioottikuurit/lääkkeet tai juurikin kosmetiikkatuote! Olen näissä tapauksissa ohjannut käyttämään herkän ihon tuotteita ja käyntiä ihotautilääkärillä.

  Tykkää

  1. Kiitos kommentista! Puhuttiin tänään kosmetologin kanssa samaa. Että vähän nyt on epäselvää, mistä tämä tilanne johtuu, mutta hän kehotti myös käyttämään nimenomaan herkän ihon tuotteita ja vaihtelemaan niitä mahdollisimman vähän. Ja jos tilanne jatkuu, niin eikun ihotautilääkärille.

   Tykkää

 4. Mun aikuisiän akne ilmestyi myös kaulalle, mutta ei yhdessä yössä. Silloin karsin kaiken kosmetiikan mahdollisimman vähiin ja siirryin vallan iduniin, kun meikkivoiteet vain pahensi tilannetta. Mutta omat konstit eivät riittäneet ja ihotautilääkärille marssin, isotretinoin actavis kuuri kourassa pois. Ja se on auttanut loistavasti. Nyt viimeiset 15 pilleriä jäljellä, melkein vuosi sitä onkin jo syöty. Olen niin herkkäihoinen, että on ollut pakko ottaa ihan minimi annos, ettei sivuvaikutukset räjähdä käsiin. Toivottavasti tulos on pysyvä, koska nyt naama on ihana :D
  Toivottavasti saat pian selville, mikä tuon aiheuttaa!

  Tykkää

  1. Uskon, että tuo kuuri on auttanut! Itse ottaisin sen vasta viimeisenä vaihtoehtona juurikin sivuvaikutusten pelossa. Vielä en ole siinä pisteessä, mutta katsotaan vähän myöhemmin uudelleen ;)

   Ihanaa, että olet saanut nyt ihanan ihon :)

   Tykkää

 5. Miten tärkeä havainto! Se on niin helppo laittaa kaikki ihojutut suoraan aknen piikkiin. Hyvä, että tulit ajatteleeksi muutakin vaihtoehtoa, niin vaivaan voi löytyä toimiva ratkaisu. Toivottavasti kosmetologikäynnillä saat neuvoja ja selvyyttä asiaan. :)

  Tykkää

  1. Näin on! Vähän itse asiassa hävettää jopa tämä oma kapeakatseisuus, mun olisi pitänyt tajuta tämä aiemmin. Noh, parempi myöhään…

   Sain kyllä tosi hyviä neuvoja tänään. Pitää varmaan tehdä ihan oma postauksensa siitä :)

   Tykkää

 6. Olen monesti miettinyt, että kuinka kosmetiikkabloggareiden iho kestää jatkuvaa erilaisten ihonhoitotuotteiden ja meikkien kokeilua, niin ihanaa kuin se onkin. Olisiko sinulla mahdollisuus esim. kesälomalla olla vaikka vähintään viikko pelkillä minimi hoitotuotteilla, millaiseltahan iho sitten tuntuisi/näyttäisi? Itse olen huomannut, että jos hoidan ihoa liikaa (esim. liian tymäkkä kuorinta), niin iho ei tykkää. Itselläni hyvä iltapuhdistus, päivisin ja öisin normaali kosteutus, minimi meikki päivällä tai ei ollenkaan ja iho tykkää. Ihotautilääkäriä kannattaa harkita vakavasti, tosin epäilen, että hänkin kehoittaa rajoittamaan kosmetiikan käyttöä.

  Tykkää

  1. Hyvä pointti, ja tästä puhuimme tänään kosmetologin kanssa. Kirjoittelen aiheesta varmaan oman postauksensa, jossa kerron tästäkin lisää. Kiva, kun nämä ihopostaukset kiinnostavat ja saavat teidät kommentoimaan ja jakamaan omia kokemuksia :)

   Tykkää

 7. Mä veikkaan ärsytysreaktiota joko uudesta meikkivoiteesta tai jostain muusta tuotteesta. Yhdessä yössä ei kai varsinaisia finnejä voi muodostua.

  Mulla on herkkä iho ja olen saanut useasta tuotteesta ikävän reaktion (punoitusta ja/ tai näppylöitä). Viimeksi reaktion aiheutti Everyday Mineralsin meikkipohja. Ensin tuli vain muutamia punoittavia näppyjä, mutta kolmantena päivänä turposivat myös silmät ja tajusin lopettaa tuotteen käytön.

  Vinkkasin jo aiemmin EkoPharman tuotteista. EkoPharmalla on huippuhyvä Mustaherukka -sarja herkälle iho. Myös EkoPharman sisarsarja BTB13 sisältää hyviä tuotteita erilaisten iho-ongelmien hoitoon. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan! Näillä olen saanut oman ihoni hyvään kuntoon (taustalla mm. akne ja suunympärysihottuma).

  Ihotautilääkäreistä sanoisin vielä sen verran, että toki käynti ihotautilääkärillä kannattaa jos diagnoosi epäilyttää. Aika usein kuitenkin koululääketiede suhtautuu aika yksioikoisesti ihonhoitoon (tyyliin perusvoide auttaa kaikkeen). Itse olen käynyt aika monella ihotautilääkärillä ja aina on suositeltu/ määrätty Orionin perusvoiteita. Ihotautilääkärit myös hoitavat esim. suunympärysihottumaa antibiooteilla, vaikka taudin aiheuttajaa ei edes tiedetä. Itse pääsin siitä eroon huomattavasti lempeämmillä keinoilla.

  Tykkää

  1. Olen samaa mieltä ihotautilääkärillä käynnistä ja lääkkeiden määräämisestä. Itse en sieltä hakisikaan niinkään ohjeita tai lääkkeitä vaan diagnoosia ja kenties lähetettä allergiatesteihin. Eli onko tämä aknea vai kenties ärsytysreaktio. Mun olisi helpompi hoitaa ihoani, kun tietäisin, mitä hoidan :)

   Tykkää

 8. Mulla räjähtää naama myös kun olen käyttänyt tehokosteuttavaa. Itse luulen että johtuu siitä kalvonmuodostumisesta iholla koska ’kevuemmillä voiteita tätä ei ole tapahtunut. En ole enään semmoisia rasvoja käyttänyt jotka tekee suojaavan kalvon iholle…On kyllä hirveetä aamulla katsoa peiliin, mitä hittoo mun naamalle tapahtui yöllä…

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s