Akne · Avautumista

Ei enää ulos ilman meikkiä

Lauantaina tapahtui jotain kamalaa, omalla mittapuullani. Vietin rentoa kotipäivää niin kuin aina eli ilman meikkiä ja verkkareissa. Kavereiden kanssa Facebookissa käydyn farkkukeskustelun päätteeksi päätin ihan ex tempore lähteä siltä istumalta kaupoille hakemaan niitä uusia the täydellisiä mustia farkkujani. Eikun läppäri kiinni, verkkarit äkkiä farkkuihin ja untsikka päälle ja menoksi. Keräilin myyjän kanssa itselleni sopivia farkkuja liikkeen valikoimasta ja menin sovituskoppiin. Ensimmäiset vaihtoehdot jalassa tulin kopperostani sovitustilan isomman peilin eteen ja katsoin itseäni peilistä. Punaisen kirjava, valju naamani loisti armottomien spottien alla, enkä voinut keskittyä mihinkään muuhun kuin häpeämään omaa naamaani silmät päästäni.

IMG_0532

Olen aiemmin avautunut aknehistoriastani täällä ja myöskin luullut löytäneeni itselleni sopivia ihonhoitotuotteita ihoni kunnon ylläpitämiseksi. Viime viikkoina on kuitenkin käynyt niin, että kierron tiettynä aikana kasvoille tulleet pari tuttua finniä ovat jääneet ja kutsuneet näemmä kaikki kadoksissa olleet kaverinsakin mukaan. Ihoni on huonommassa kunnossa kuin vuosiin. Viimeksi muistan vastaavan tyyppisen räjähdyksen tapahtuneen keväällä 2013 kun Ranskan matkallani ihoni sai kohtauksen, koska en käyttänyt reiluun viikkoon öljyjä, naamiota, kuorintaa tai muuten hoitanut kasvojeni erityisen huolella. Varmaankin raskaalla aurinkosuojavoiteellakin oli osansa sopassa. Sen jälkeen ihoni on ollut pieniä vaihteluita lukuun ottamatta ok-kunnossa. Joitain näppyjä tulee ja menee, mutta sen olen oppinut hyväksymään. EN ole oppinut hyväksymään tätä nykytilannetta, jossa kasvoni ovat yhtä iso näppyä.

Vaateliikkeessä oli niin nöyrää ja epämukavaa olla, että mieleeni tuli ajatus, että tämä sai nyt olla viimeinen kerta, kun lähden kotoa ulos ilman meikkiä. Te saatatte ehkä ajatella, että no mitäs sitten. Mulle se on iso asia. Ulkoilen koirien kanssa niin paljon, että vapaapäivinä tuntuu, että olen ihan yhtä paljon ulkona kuin sisällä :) Aamun ensimmäiselle lenkille lähden melkein suoraan sängystä, eikä mulle tule mieleenkään alkaa meikata, edes sitä pohjaa, ennen lenkkiä. Viikonloppuisin jos mulla ei ole tiedossa mitään ohjelmaa, en tosiaankaan meikkaa, enkä meikkaa edes, jos meille tulee vieraita, ellei kyseessä ole jotain harvemmin näkemiäni ihmisiä tai juhlat.

Tiedostan, että vaateliikkeen valaistus oli armoton ja olemukseni alennustila korostui myyjän viimeisen päälle puunattuja kasvoja katsellessani. En kuitenkaan voi välttyä tiedostamasta sitä tosiasiaa, että ihoni on todella, todella huonossa kunnossa. Olen yrittänyt sen kanssa kaikkea, mitä osaan ja tiedän, mutta näppylöitä vaan tulee lisää juuri kun kun luulen saavani entiset hoidettua pois. Käytän peittävintä omistamaani meikkipohjaa, ja silti näppyjen peittämiseen peitevoiteella menee ylimääräiset viisi minuuttia joka aamu. Peiliin ei ole kiva katsoa. Ensimmäistä kertaa ikinä mua ällötti nähdä oma kuvani täällä blogissa ja mun piti oikeasti taistella, että pystyin painamaan julkaise-nappia tämän postauksen osalta. Olen ollut viime viikkoina erilaisissa lääkärin selvittelyissä vatsaoireista johtuen, ja alan pian ajatella, että ihoni kunnolla on selkeä tekeminen somaattisen terveyteni kanssa. Ei sen asian miettiminen ainakaan paranna fiilistä.

Mä en tarvitse mitään sellaista, että mulle kerrotaan, että no eivät ne finnit nyt niin paljon näy, tai ei niitä kukaan huomaa. Tällä hetkellä ihoni kunto on sellainen, että se ei enää ole sitä tasoa, että huomaan näpyt ainoastaan itse, koska kyllä niitä nyt ei vaan voi olla huomaamatta :(. Enkä oikeastaan edes välttämättä tarvitse vinkkejä ihoni hoitoon, vaikka toki en niistä kieltäydy tai pahastu. Mulla on vaan jotenkin niin kamalan paha mieli tästä asiasta, että halusin purkaa oloani jonnekin. Onneksi on tämä blogi <3

42 vastausta artikkeliin “Ei enää ulos ilman meikkiä

 1. No voi! Tsemppiä kevääseen, toivottavasti lisääntyvä auringonvalo auttaa ainakin mielen kirkastamiseen. Itsellä ei nuirena ollut mitään näppyjä, harvoin edes teini-ikäisenä sitä yhtä yksinäistäkään, mutta vanhemmiten iho on räjähtänyt käsiin, niin sanotusti. Näppylät ovat hormonaalisia eikä niille voi mitään, koska en mitään pillereitä aio enää syödä! Mutta tiedän miltä tuntuu, kun ei halua lähteä kotoa enää ilman meikkiä, koska olo on epämukava. Neuvojen sijaan toivotan helpompaa ihokevättä :)

  Tykkää

 2. Minulla on myös kyseistä ongelmaa, ärsyttävää. Parhaan avun olen nyt saanut Lieracin tuotteilla, välillä mikään ei auta. Itse en osaa oikein meikillä peittää joten olisin tosi iloinen jos voisit vinkata millä saat itse ihon noin hyvän näköiseksi.

  Tykkää

  1. Hei kiitos Amilda, tosi hyvä kysymys tuo meikillä peittäminen, koska se on aika vaikeaa munkin mielestä! Jos vain mulla pokka riittää julkaista lisää näitä meikittömiä kuvia, niin voisin ehdottomasti tehdä postauksen näppyjen peittämisestä :)

   Tykkää

 3. Mä niiiiin ymmärrän sua. Mun naama saa välillä hepuleita ja oma olo on hirveä kun naamassa kuumottaa pari jättikokoista finniä ja tiedät että kyllä ne loistaa meikinkin alta. Mulla auttaa vain päivittäinen (myös hyvinä aikoina) salisyylihapon ja bentsoyyliperoksidin käyttö. Silti kuukautiskierto tuo vierailijan tai pari naamaani vähintään sen kerran kuukaudessa. Onneksi pahin aknevaihe on selätetty.

  Tykkää

  1. Kiitos fiilauksesta Henna. Sähän käytit Paulan tuotteita, eikö vaan? Mäkin olen ajatellut hankkia, mutta niitä on niin paljon erilaisia, etten oikein tiedä, mistä aloittaa…

   Tykkää

 4. Voi että, tsemppiä o/ Samaistun tuohon itsekin, sillä ajoittain naama on todella hurjassa kunnossa, vaikka mikään ihonhoitorutiineissa tms. ei muuttuisikaan ja silloin tuntuu pahalta katsoa peilistä meikitöntä naamaa :( Olenkin sanonut miehekkeellekin, että se ei auta, vaikka hän sanoisi, ettei niitä huomaa tai muuta lohduttavaa, välillä vain tilanne on itselleen liian kestämätön ja silloin on ihan sama, mitä muut sanoo tai ajattelee, kun itsellä ei ole hyvä olla omissa nahoissaan. Enpä voi muuta siis todeta kuin että toivottavasti tilanne rauhoittuu pian ja että saisit apuja kun stressi lievittyy :)

  Tykkää

 5. Voi sua! Toivottavasti tää on pian historiaa. Oma ihoni sai hepulin kun lopetin pillerit. Vuosi meni itkiessä näppyjä. Edelleen niitä tulee kun iskee ihonhoito väsy. atoopikkona sitä sattuu aina silloin tällöin. Ja kun iskee rahapula. Tsemppiä!

  Tykkää

  1. Kiitos! Toivon ja uskon, että mullakin tämä on ohimenevä vaihe ja kohta taas helpottaa. Ja sitten taas jossain vaiheessa tulee taas :D

   Tykkää

 6. Ootko ikinä lähestynyt iho-ongelmaa sisäisesti nautittujen aineiden näkökulmasta? Joo, ne sanoo ettei se suklaa mitään vaikuta, mutta mulla ainakin sokeri ja maito näkyy heti naamassa. Unohtamatta riittävää veden juontia. Samanlaisia ”voi elämä tätä naamaa” fiiliksiä koin itsekin viikonloppuna sovituskopissa…

  Tykkää

  1. Olen! Kolmisen vuotta sittenhän lopetin kokeeksi sokerin ja maitotuotteiden syömisen muutamaksi kuukaudeksi. En huomannut eroa ihoni kunnossa silloin. Tokikaan ihoni ei toisaalta ollutkaan näin huonossa kunnossa kuin nyt, eli ei ole sanottua, etteikö ruokavaliolla voisi avittaa asiaa. Nytkin olen kyllä syönyt sokeria vain kerran viikossa muutaman kuukauden ajan. Mene ja tiedä :)

   Tykkää

 7. Tsemppiä! Itselläni puhkesi myöhäisteini-iässä ja siihen aikaan oma peilikuva ällötti myös. Edelleenkään en osaa lähteä minnekään kotoa ihan meikittömänä. Roaccutan-kuuri sitten auttoi, tosin nykyäänkin hormoninäppyjä puskee välillä. Minulla on toiminut niihin aika hyvin Muradin tuotteet.

  Tykkää

 8. Blääääh :/ Ihan tyhmää. Ymmärrän kyllä hyvin, mä nautin teini-iän ja vähän ylikin näppylättömästä ihosta, jonka suurin ongelma oli kuivuus, mutta nyt tähän kuivuusongelmaan on vielä tullut näppyongelma, joita on muutaman kuukauden aikana ollut enemmän, kuin elämän aikana yhteensä. Rasittavaa ja yllättävän raskasta itsetunnolle. Toivottavasti saat asian pian ratkeemaan :/

  Tykkää

  1. Totta, ottaa yllättävän koville :( Mulla on näppylöitä ollut enemmän ja vähemmän koko ikäni, joten mulla ei mene yöunet parista finnistä. Tällaisesta tilkkutäkki-ihosta sitten taas kylläkin :P

   Tykkää

 9. Mulla on toi sama. Ei tee mieli mennä edes postilaatikolle asti ilman meikkiä. Ei oo kivaa :(. Tavallaan helpottaa, että on kohtalotovereita. Tavallaan ei helpota. Zemppiä! :)

  Tykkää

 10. Mä ymmärrän ihan satasella sun fiiliksen, vaikka mulla ei aknea olekaan. Muuta peitettävää naamassa sitten kyllä riittää. Mutta haluan vain sanoa, että olet todella kaunis, ihana ja arvokas. Näpyillä tai ilman, meikillä tai ilman.

  Tykkää

 11. Samaistun todella vahvasti! Itseäni ovat kaverit lohduttaneet, että ”eihän sulla edes näy mitään aknea”. No ei lohduta yhtään. Vaikkei iho olekaan aivan kauttaaltaan näppyjen peitossa, ne pari kuukautiskierron mukana tulevaa kunnon tukkeumaa jättävät kuitenkin aina pitkään kestävät punoittavat arvet. Niitähän kaverit eivät näe, jos en poista meikkipohjaa. Kun arpia on poskessa, ei tee mieli lähteä edes lähi-Siwaan ilman meikkiä.

  Itse sain monta vuotta sitten pahimmat iho-ongelmat (hormoninäppyjä lukuunottamatta) kuriin jättämällä kosmetiikasta pois kaiken, joka voisi ihoa tukkia. Eli jätin silikonit sun muut kalvontekijät sekä öljyt ja rasvat pois. Meikkipohjana käytän mineraalipohjaa. Ainoastaan silmänalusiin käytän voidemaista neutraloijaa. Kosteutta annan iholle öljyttömillä seerumeilla ja Humektanilla (jota suosittelen kaikille!). Silmänympärysvoide on ainoa ”rasvainen” tuote ja talvella tarpeen mukaan saatan laittaa ihan Agualania esimerkiksi suunympärysiholle.

  Mineraalimeikkipohja on rakkauteni, vaikka sen käyttäminen vaati totuttelua. Se ei välttämättä peitä niin hyvin, kuin paksut meikkivoiteet. En onneksi kaipaakaan täyttä peittoa. Mitä pitempään maltoin käyttää mineraalipohjaa, sitä vähemmän alkoi olla peitettävää :) Yksittäisiä näppyjäkin saa kätevästi peitettyä, kun kopauttaa mineraalipuuteria rasian kanteen, ottaa sitä siitä sormen päähän ja levittää sormella näpyn päälle. Itselläni tuo kikka toimii todella hyvin, ja tulos ei ole kuivan puuterinen. Mineraalipuuteri myös kestää hyvin koko päivän. Uskon mineraalipuuterin jollain lailla myös hoitavan tai ainakin kuivattavan näppyä, vaikken sille mitään tieteellistä pohjaa tunnekaan.

  Tulipas pitkä sepustus! Mutta tsemppiä kaikille iho-ongelmien kanssa painiville, meitä on monia!

  Tästä tuli

  Tykkää

  1. Sama mulla, paristakin finnistä jää arvet ihan älyttömän pitkäksi aikaa. En tiedä, minkä ikäinen sä olet, mutta mulla liittyy ihan selvästi vanhenemiseen. Iho ei enää uudistu niin nopeasti :P

   Kiitos mineraalimuistutuksesta. Mä vain olen tässä alkushokissa arastellut kaikkea ei-niin-peittävää ja olen tosiaan turvautunut peittäviin meikkivoiteisiin. Mutta ehkä nyt uskaltaisin ottaa taas pitkästä aikaa mineraalit käyttöön.

   Tsemppiä meille! :)

   Tykkää

 12. Tottakai iho-ongelmat harmittaa ihmisten ilmoilla, varsinkin tuossa kuvaamassasi tilanteessa. En minäkään haluaisi näyttää vatsani ihoa, joka minua sovituskopissa vaivaa (olen hoikka), mutta sen saa onneksi peittoon (ei bikineitä) :( Vaikka et neuvoja kaivannut, rohkenen kertoa, että minulle gynegologini määräsi kasvojen näppyongelmaan Dalacin 10 mg (emulsio iholle). Minä olen selvinnyt nykyään säikähdyksellä eli parissa päivässä alkava finni on hävinnyt, olen laittanut ainetta vain ko. kohdalle en koko kasvoihin.

  Tykkää

  1. Totta kai saa kertoa, mikä itsellä on toiminut! :) Olen itse asiassa itsekin joskus käyttänyt tuota Dalacinia, mutta en muista, miten se toimi. Katsotaan selviänkö ilman lääkärikäyntiä, toivon niin!

   Tykkää

 13. Niin tiedän ton tunteen <3 Vaikka olen käynyt hyvä iho – huono iho –syklin läpi ties kuinka monta kertaa viimeisen viidentoista vuoden aikana en siihen silti koskaan totu. Nykyisin ihon pillastuminen ei tosin enää pahemmin muuta meikkaamistapojani, olen oppinut hyväksymään, että iho on mitä on eikä se peittämällä paremmaksi muutu paremmaksi, mutta ihan yhtä pahalta se finninen naamataulu peiliin katsoessa edelleen tuntuu.

  Tykkää

  1. Just noin, ei siihen vaan koskaan totu :( Se on kyllä jännä, miten iso vaikutus finnisellä naamalla on mielialaan, ja siihen, kuinka kauniina itseään pitää, blääh :/

   Tykkää

 14. Voin samaistua! Minun iho-ongelmani tosin ovat päinvastaiset, sillä kärsin atopiasta. Tänä talvena ovat punaiset ”pandasilmät” tulleet näköjään jäädäkseen. Vartalon iholla ihottumat pysyy sentään piilossa, mutta kuivaa, tulehtunutta, ärtynyttä ja hilseilevää ihoa ei naamasta saa piiloon millään ja vaikka saisikin, on kutina sen verran sietämätöntä, että meikkaus on ihan yhtä tyhjän kanssa.

  Eniten tämä vaivaa töissä, koska asiakaspalveluhommissa olisi suotavaa näyttää ihmiseltä eikä rupikonnalta :D

  Tykkää

  1. Uskon, että harmittaa :( Varsinkin, kun meikillä peittäminen on tosi ongelmallista ja iho on varmaan kipeäkin. Höh meitä, koitetaan kestää <3

   Tykkää

 15. Tsemppiä.Ajattelepa, että sulla on täydellliset huulet, hyvä luusto, hyvät luomet, tummat silmät, hyvä kroppa etc. Asioita, joita ei saa jos niitä ei ole luonnostaan.
  Näppylöille varmaankin joskus löytyy ratkaisu.
  Yritän vaan sanoa, että mitä ulkonäköön tulee niin olet pahasti plussan puolella.

  Tykkää

 16. Tiedän tunteen – näpyt, hilseily parantumisvaiheessa jne ei vaan tunnu hyvältä. Itse olen viime aikoina saanut apua La Roche Posays Effaclar K+ ja Duo+ voiteista. Toinen on öljylyn hillitsemiseen otsalla (ei mikään supertehokas tähän, mutta auttaa myös näppyihin) ja toinen koko naamalle iltaisin ja päälle kosteutusta. Eivät täysin estä näppyjä, mutta ihonalaisia finnejä ei enää tule ja muutenkin ne näpyt mitä ilmaantuu ovat pieniä sekä helposti poistettavissa. Kasvojen pesussa Neutrogenan greippivoidepesu, mikä myös auttaa. Ainoa toimiva rutiini, mitä olen 20 vuoden aikana löytänyt :D

  Tykkää

  1. No ei! Ihonalaiset näpyt ovat vielä kipeitäkin :( Mahtavaa kuulla, että olet löytänyt toimivan kombon. Mä luulen, että mun iho voisi parhaiten ilman näitä jatkuvia tuotekokeiluja. Mutta kun uteliaisuus, mutta kun blogi… Hohhoijaa :D

   Tykkää

 17. Kun kerran näytät muitakin Lusheja käyttävän niin suosittelen Fresh Farmacya puhdistukseen ja Celestialia voiteluun. Mun iho-ongelmat alkoi helpottaa kolmessa päivässä ja parin viikon päästä ihmettelin, että hetkinen, mitä ne mun ongelmat olikaan. Mutta niin tai näin, hyvää kevättä ja jaksamista ihon kanssa!

  Tykkää

  1. Kiitos vinkeistä, Lushista tosiaankin tykkään ja nuo molemmat mainitsemasi tuotteet ovat vielä testaamatta! Käynkin heti googlettamassa tarkemmin :)

   Tykkää

 18. Tsemppiä, mä niiiin ymmärrän tuon tunteen! Ja se turhautuminen, mikä siitä tulee, kun mikään ei auta, vaikka tekee mielestään kaikkensa. Mulle on käynyt toi sama tosi monta kertaa. Kerran kampaajalla olisin halunut ruveta itkemään, kun omat kasvot olivat suoraan edessä punaisina ja täynnä näppylöitä ja arpia. Tuli ihan sellainen olo, että miten on edes mahdollista, että mä oon tän näköinen?!

  Toivottavasti aika parantaa haavat ja näpyt. Mä veikkaan, että noi sun suolistovaivat ja stressi ovat varmasti pahentaneet tilannetta. Ja tiedän, miten se vituttaa, kun elämä heittelee ja kaiken sen paskan päälle tulee vielä iho-ongelmat. Vähän niin kuin, että täytyykö sitä lyötyä vielä lyödä?

  Mulla on vähän helpottanut pahimmat iho-oireet syömällä Puhdistamon maitohappobakteereja. Kalliita kuin mitkä, mutta ainakin oon saanut suoliston pelittää vähän paremmin niillä. Luontaistuotteet.net -verkkokaupasta muistaakseni saa kaksi paketti 54 eurolla, siinä säästä jo useamman euron ja itse ole syönyt niitä jonkin aikaa. Yhdestä kuurista ei ole mitään iloa.

  Mutta jaksamista huonosta ihon kunnosta huolimatta ja voimia!

  Tykkää

  1. Jep juuri noin. Että are you fucking kidding me?! Jos on muuten stressiä, niin toivoisi, että edes ulkoisesti voisi hämätä ja näyttää normaalilta. Mutta ei :P

   Mä syön joka päivä maitohappobakteereja, mutta kylläkin Rela-merkkiä. Voisi tietysti kokeeksi vaihtaa merkkiä!

   Kiitos <3

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s