Avautumista · Ihonhoito

Pettymys, helpotus ja ongelma

Veikkaan, että suurin osa teistä ei ole voinut viime päivinä olla välttymättä PHMB-kohulta. Kyseessä on siis kosmetiikassa säilöntäaineena käytetty ainesosa, jonka käyttö tuli kosmetiikassa kielletyksi vuoden 2015 alusta. PHMB on luokiteltu aineosaksi, jonka epäillään aiheuttavan syöpää. Kun aine saa tämän luokituksen, sen käyttö kosmeettisissa valmisteissa tulee kielletyksi. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes valvoo EU:n yhteistä kosmetiikkalainsäädäntöä Suomessa. Tukesin tulkinta on, että PHMB:tä sisältävien kosmeettisten valmisteiden myynti on kiellettyä. Nyt on kuitenkin selvinnyt, että kyseistä ainetta löytyy vielä vaikka jos mistä myynnissä olevasta kosmetiikkatuotteesta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Listoja löytyy runsaasti ja olen kuullut, että ihmiset ovat esimerkiksi jonkin blogin sivuilta varoituslistan nähtyään kiirehtineet heittämään tuotteensa roskiin. Tässä vaiheessa kannatta vetää hieman henkeä ja ihan oikeasti käydä läpi tuotteet, joissa kyseistä ainetta väitetään olevan. Monen merkin tuotteissa sitä nimittäin on ollut aikaisemmin ja listalle on päätynyt tuolloin aivan lainsäädännön mukaista kamaa, josta ainesosa on sittemmin poistettu ja tuote muutettu lainsäädännön mukaiseksi. Esimerkiksi Lumene julkaisi tiedotteen, jossa kertoi, että heidän tuotteistaan ei PHMB:tä enää löydy, vaikka listalla merkin silmämeikinpoistoaine (vanhan koostumuksensa takia) onkin. Pahimmassa tapauksessa täysin kurantteja tuotteita lentää roskiin ja tietyt tuotteet leimautuvat ihan turhaan. Kritiikkiä siis ihmiset lukemaanne kohtaan! :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mä kävin eilen kosmetiikkojani läpi PHMB:tä etsien tämän listan avulla ja löysin kaksi sellaista tuotetta ja yhden tuotteen näytteitä. Kyseessä olivat La Roche-Posayn misellivesi ja Vichyn silmämeikinpoistoaine. Ihan pelotti mennä tutkimaan testausta odottavien tuotteiden kasaa, nimittäin L´Occitanen mantelituotteet, joita rakastan, olivat edustettuina listalla. Amande Milk Concentratessa PHMB:tä olikin, mutta onneksi omistan tuotetta vain näytepusseja. Katsoin täysikokoiset, korkkaamattomat Amande Velvet Serumin ja Velvet Balmin läpi ja jesssss, niissä ei PHMB:tä ollut! Voin siis korkata ne testiin turvallisin mielin, ihanaa <3

Ensin mietin, että käytän ihan hyvillä mielin pois miselliveden ja silmämeikinpoistoaineen, joissa kiellettyä ainesosaa on. Nyt kuitenkin parina iltana olen kokenut sellaista ällötyksen tunnetta tuotteita kohtaan, että kyllä vaan mun täytyy niistä luopua heti. En todellakaan halua tai edes voi jeesustella käyttämieni tuotteiden turvallisuudesta yleisesti. Mun elintapoihin kuuluu epäterveellisiä asioita ja on tietoinen ratkaisu tehdä tiettyjä asioita niiden epäterveellisyydestä huolimatta. Pointtini on se, että jokaisen kuuluu saada valita, haluaako käyttää mahdollisesti vaarallisia ainesosia sisältäviä tuotteita. Tuotteiden valmistajan täytyy noudattaa säännöksiä, koska kuluttajan ei voi olettaa pystyvän rajallisen tietämyksensä varassa voivan ottaa selvää jokaikisen aineosan turvallisuudesta. Kaikkihan me tiedämme, että kovat rasvat, alkoholi ja tupakka ovat vaarallisia terveydelle. Niin kuin uv-säteilykin, liika sokeri ja niin edelleen. Jos vaaramomentti on tiedossa, on jokaisen oma asia, mitä valitsee asian suhteen. Ei joidenkin vaarallisten elintapojen ylläpitäminen tarkoita sitä, että olisi jotenkin kaksinaismoralistinen jos haluaa tehdä toiset asiat turvallisesti. En minä ainakaan voi tulla pätemään toisten valinnoista. Jos valitsee ottavansa aurinkoa vaarallisella tavalla, on silti enemmän kuin järkevää käyttää turvavyötä autolla ajaessa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Haluan siis sanoa, että tehkää faktoihin perustuvia valintoja, ja lukekaa klikkihakuisia tieteeseen perustumattomia kirjoituksia (niin kuin vaikka tätäkin postausta ahhah) lähdekriittisesti. Jos bongaatte käyttämänne tuotteen INCIstä ainesosan Polyaminopropyl Biguanide, kannattaa pysähtyä ja miettiä, haluatko käyttää tuotetta vanhaan tapaan vai kenties valita tilalle tuotteen, jossa tätä ainetta ei ole.

Ajatuksia? Ja mistä ihmeestä mä nyt löydän sekä tehokkaan että silmiä ärsyttämättömän silmämeikinpoistoaineen jos oletetaan, että Vichyn ja toisen suosikkini Lancomen silmämeikinpoistoaineissa on edelleen PHMB:tä?

23 vastausta artikkeliin “Pettymys, helpotus ja ongelma

 1. Ostin hetki sitten Garnierin 400 ml pullon misellivettä! Vähänkö ärsyttää :( Samoin Garnier silmämeikinpoistoaine. Sitä en aio käyttää.Muita ei onneksi ollut. Ajattelin että käytän ton miselliveden loppuun. Puhdistan meikin eka sillä ja suihkussa pesen kasvot jollain muulla. Onneksi misellivesipullo oli vaan 5€.. mutta ärsyttää silti! Oisin Tallinnasta ostanut Biodermaa jos tää kohu oisi alkanut vähän aiemmin. Vichy ja LRP on ollleet mun suosikkeja mutta suosin tästä lähtien muita merkkejä.

  Tykkää

  1. Joo, mä heivasin misellin ja silmämeikinpoistoaineen just siks, kun ne jäävät iholle, enkä pese (välttämättä) enää muulla pois :P

   Tykkää

 2. Mulla on kolme putelia maybellinen silmämeikin putsaria. Ja sisältää kyseistä myrkkyä. Ketuttaa ihan hulluna, kun toi on ollut ainoa tehokas ja ärsyttämätön putsari. Hullunkurista, että tommonen myrkkyliemi on sopivin mun silmille :(

  Tykkää

 3. Suosikki silmämeikin putsari on se Lumenen vedenkestävä. Ehdin jo pelästyä, kun näin sen listan mutta tosiaan tässä ei tuota ainetta (enää) ole. Miten muuten Macin silmämeikinpoistoaine? Onko sinulla siitä kokemuksia? Myös chanelin vedenkestävä meikinpoistoaine on hyvä, mutta ilman tax free alea, ehkä vähän tyyris.

  Tykkää

  1. Totta muuten, en ole MACin putsareita mitään kokeillut. Niitä en ole millään listalla nähnyt, että sen suhteen olis jees. Tehosta en osaa sanoa mitään, mutta eihän MACillä nyt voi huonoja tuotteita olla ;)

   Tykkää

 4. Meillä lapsi 11 v on käyttänyt Garnierin misellivettä aamupuhdistukseen finnien ja näppyjen takia. En todellakaan anna lapseni käyttää sitä enää. Melkein uusi pullo lensi raivolla roskikseen.

  Tykkää

 5. Hmm.. Multa ei onneksi löytynyt kuin Garnierin misellivesi ”kiellettyjen” listalta, mutta en sen inciä ole edes kurkannut, sillä ajattelin joka tapauksessa käyttää sen loppuun, mutten tiedä tuleeko tuota enää toista purkkia ostettua (jos koostumusta muutetaan, niin vaikuttaako se tuotteen tehokkuuteen myös?). Mutta kyllä tämä vähän syö valmistajien mainetta, etenkin Lorealin kohdalla, jonka eri merkkien tuotteita oli listalla runsaasti. Cliniquellakin oli useampi tuote tuolla listalla, mutta ei onneksi mitään sellaista, joita itse tykkäisin käyttää, yksi suosikeistani nimittäin on Take the day off -makeup remover for lids, lashes and lips, jota suosittelen sunkin kokeilemaan, jos ei ole jo tuttu silmämeikkiputsari :) On nimittäin ainoita tuon Lancomen Bi-Facilin kanssa, joka ei oikeasti ärsytä silmiä, mutta on silti tehokas *peukku*

  Tykkää

  1. Joo, Bi-Facil on paras! Vitsi toivon, että sen koostumus olisi jo kunnossa… Mä käytän tuota Cliniquen balmimaista TTDO-putsaria, jolla lähtee myös silmämeikki. Yleensä olen käyttänyt sitä vain kasvomeikkiin, mutta nyt myös silmämeikkiin. Jos tuo mainitsemasi Clinique on sellainen normaali vanulapulla käytettävä, niin se ei ole päässyt ihan suosikikseni. Muistelen, että Rubinsteinin sy-putsari on myös tosi hyvä. Ostan ehkä sitä seuraavaksi…

   Tykkää

 6. Onkos jotain sivustoa, missä voi tarkistaa tuotteiden sisältämät aineet?
  Monissa purnukoissa on niin pienellä noin sisältötekstit, ettei mitkään lukulasit itselleni millään riitä näkemään, että mitä ne sisältävät. :/

  Tykkää

  1. Varmasti suurimmalla osalla merkeistä on sivuillaan INCIt, mutta onhan se tosi työlästä erikseen etsiä. Puhelimeen voi ladata appsin, itselläni on Cosmethics, jolla voi skannata tuotteen viivakoodin tai etsiä tuotteen nimellä. Sieltä sitten löytyy mm. INCI. Tuolla Cosmethicsissä ei vielä ole kamalan laajaa valikoimaa, mutta kyllä sieltä ns. perustuotteet löytyy. Kokeile ihmeessä :)

   Tykkää

 7. Kiitos tästä tekstistä ja hysterian lieventämisestä. :) Ärsyttää suunnattoman paljon, että levitetään vanhentuneita tuotesisältöjä. Sama appi, mistä ainakin jossain levinnyt lista on saatu, on harrastanut vastaavaa lietsontaa aiemminkin: http://blogit.kauneusjaterveys.fi/ostolakossa/virvella-on-asiaa-case-cosmethics-app/ . Saisipa jostain oikeaa, ajantasaista, neutraalia ja luotettavaa tietoa ilman hirvittävää salapoliisityötä. Itseltä onneksi lähti vain yksi tuote vaihtoon, mutta se olikin jo niin vanha, että oli muutenkin jo aika. :D

  Tykkää

  1. Juuri näin, luinkin silloin tuon Virven kirjoituksen. Tässä PHMB-jutussa luen Tukesin sivuja ja katson suositukset ensisijaisesti sieltä. Lietsonta ärsyttää, asiassa kuin asiassa :P

   Tykkää

 8. Itse aion käyttää purkkini loppuun, koska olen todennäköisesti käyttänyt myrkkyä jo vuosikymmeniä niin altistus on jo tapahtunut ja sillä parilla kuukaudella ei ole enää mitään merkitystä. Seuraavat tuotteeni pyrin valitsemaan ilman PHMBtä. Ymmärrän ettei ihmiset halua näitä tuotteita käyttää, mutta muistakaa olla kaatamatta niitä viemäriin koska vesieliöille se vasta onkin myrkkyä.

  Tykkää

  1. Sanopa muuta. Missään en ole kyllä vielä nähnyt luotettavan tahon ohjeistusta PHMB:tä sisältävien tuotteiden oikeaoppisesta hävittämisestä. Sellainen tulisi varmasti tarpeeseen!

   Tykkää

 9. Mua harmittaa että siinä lokkitanen joulukalenterista tulleessa shea-naamarasvassa on tuota ainetta :-( Olin melkein koko pikkutuubin ehtinyt käyttää, mutta muakin ällöttää ajatus sen loppuunkäytöstä. Samoin se yks pikkuputeli mantelisarjan käsivoidetta lentää nyt sit roskiin.

  Tykkää

  1. Mäkin just oikein hihkuin, miten hyvä se Shea-kosteusvoide on ja ylipuhuin siskonikin ostamaan sitä. Mutta toivon, että jospa L´Occitanekin olisi ehtinyt jo muuttamaan koostumusta!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s