Lifestyle · Tee · Testiryhmä

Matchaa!

Vitsi musta on hassua ruksia tämäkin postaus edellisen lisäksi lifestyle-kategoriaan. Mä olen aina ajatellut, että lifestyle-juttuja kirjoittavat ne, joiden elämä on jännää ja jotenkin tosi erikoista. Mutta nyt olen tajunnut, että jos vien koirani eläinlääkäriin ja kirjoitan siitä, kirjoitan lifestylea. Jotenkin ihan hullun huvittavaa =D Mutta siis enihuu…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuka tietää, mitä kuvassa on? Ihan varmasti aika moni, sen verran päivänpolttavasta asiasta on kyse ;) Nimittäin gojimarjat ja pakurikäävät on soooo last season ja nykyisin kuuluu hei juoda matchaa! Mut tuntevat tietävät, että mä olen aivan turisti näissä kaikissa ituhippijutuissa, ja kuljenkin siskojeni vanavedessä. Näin kävi nytkin, nimittäin pari viikkoa sitten siskoni olivat luonani kylässä ja kahvipöydässä alettiin puhua jotain matchasta. Mulla meni jonkin aikaa, että tajusin, mistä on kyse, mutta totta kai kiinnostuin. Kaikkea pitää kokeilla!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ja puhutaan asioista niin, että mäkin sen ymmärrän, eli kyseessä on siis VIHREÄ TEE. Mulla meni nimittäin siskojeni ajatustenvaihtoa kuunnellessa varmaan 10 minuuttia, ennen kuin tajusin sen verran hahaaa. Mutta matchan salaisuus piilee siinä, että se ei ole teelehtiä vaan jauhetta. Matchaa ei hauduteta eikä mitään siivilöidä pois. Näin tulet juoneeksi myös teelehdet ja palkinnoksi saat kaikki niiden sisältämät hyvisaineet ja kofeiinin. Kupillinen matchaa vastaa ravintoaineiltaan 7-10 kupillista tavallista vihreää teetä. Matchaa on käytetty perinteisesti osana japanilaista teeseremoniaa ja buddhalaismunkkien meditaatioharjoituksia. Kuulemma matcha auttoi munkkeja keskittymään ja edistämään mielenrauhaa. Siistiä :D

 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Myös matchajauheen valmistus eroaa tavallisesta vihreästä teestä. Teelehtiä tuottavat pensaat suojataan auringolta muutama viikko ennen poimintaa, jolloin niihin muodostuu suurempi määrä lehtivihreää ja aminohappoja, mikä tekee teestä miedompaa ja makeampaa. Teelehdet kuivatetaan auringolta suojassa ja niistä poistetaan varret ja lehtisuonet, ja jäljelle jäävä osuus jauhetaan hienoksi, minkä jälkeen matchajauhe on valmis.

Matchakupillisen valmistus on tosi helppoa. Ensin kiehautetaan vesi ja kaadetaan sitä desilitran verran isoon kuppiin (valitettavasti muumimukissa ei mahdu kunnolla vispaamaan) ja annetaan jäähtyä n. 80-asteiseksi. Sitten teelusikallinen matchaa perään.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mmmmm :D

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sitten vain vispilöidään niin kauan, että juoma on tasaista. Toki mikä tahansa tiheä vispilä käy, mutta koska sain siskoltani nämä ystävänpäivälahjaksi, sain vispilänkin :) Ja onhan tää bambuvispilä ihan törkeän söpö <3

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Valmis!

No miltä se maistuu? No ihan kuulkaa vihreältä teeltä :D Vähän vahvemmalta ja jotenkin puhtaammalta, mutta ihan hyvältä. Ei ole mitään tsäänssiä, että korvaisin aamukahvin tällä (ajatuskin naurattaa), mutta ajattelin hörppiä matchaa illansuussa. Kofeiinia ei kuitenkaan ihan hirmuisesti ole, ehkä ison kahvikupillisen verran, mutta ainakin mahalle on parempi juoda teetä kuin se sadas kuppi kahvia ;) Siskoni mukaan matcha ”pärisee”, eli hän koki sen herättävän aamulla tosi hyvin. Itse huomaan pienen piristävän vaikutuksen, mutta en mitään mullistavaa. Siskon mies ei kuulemma huomannut mitään :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En osaa sanoa, mistä tämä mun setti on ostettu (koska lahjahevonen), mutta vahva veikkaus on Ruohonjuuri. Myös monet teekaupat toimittavat postitse.

Seuraavaksi mä kokeilen matcha lattea! Siis kuinka friikkiä se varmaan on :D Onko matcha teille jo tuttu juttu? Faneja?

22 vastausta artikkeliin “Matchaa!

 1. Mä en ole vieläkään matchaa kokeillut, pitäisi kyllä.
  Olen kamala kerettiläinen ja tunnustan tykkääväni ihan eniten mustasta teestä. Earl Grey = rakkaus. Vihreää ja valkoista teetä tulee toki myös juotua, mutta ei ihan yhtä paljon kuin mustaa.

  Tykkää

  1. Mä taas en juo mustaa teetä koskaan, itse asiassa vihreää ja valkoistakin aika harvoin. Mun juttu on nuo kaikenmaailman yrttisekoitukset, joita Clipper ja Yogi valmistaa, ne on niiiiin hyviä ja makuja riittää :)

   Tykkää

 2. Tuttua on, sisko asui vuosia (herranjestas, siitä taitaa olla jo kymmenen vuotta?!) sitten Japanissa, ja sieltä aina toi mukanaan. :) Musta on edelleen hassua, että nykyään matchaa saa ostaa Prismasta, kun ennen piti tuoda toiselta puolelta maapalloa! :D

  Tykkää

   1. Joo, Forsmanilla on. Mutta se ei kyllä ole erityisen hyvää, vähän kitkerää. Aika hyvää oon tilannut iHerbistä joskus, mutta varmasti myös monet kivijalkakaupat ihan Suomessa myy parempia laatuja. :)

    Tykkää

 3. Jessss :-) Ruohonjuurestahan se on… Omani tilasin Chaya-teekaupasta. Parasta oli se, että myös mutsi juo matchaa! Tosin se ei ollu tienny näistä huipputerveysvaikutuksista.. Se oli siis ostanu matchaa Japanin reissultaan. Mä muuten laitan Matchaa aamusmoothien joukkoon. Ja juon oikeesti vähemmän kahvia töissä. Ehkä se on plasebo, mut who cares :-D

  Tykkää

 4. Ohoh, nyt siis selvisi, mikä oli se kaunis vispilä eräässä kahvikaupassa :D ( josta siis saa teetäkin, ilmeisesti..)Enpä ollut kuin nimen kuullut, mutta taidanpa testata tätä :) Nimimerkillä juon aivan liikaa kahvia päivässä!

  Tykkää

 5. Tilasin joskus alkuvuodesta iHerbista. En ole vielä kertaakaan tehnyt siitä teetä, koska kerran kippasin sitä smoothieen (liikaa) ja se oli aika ällöä. :D

  Tykkää

  1. Ahhah, joo tiedän tunteen. Kerran laitoin smoothieen spirulinaa niin paljon, että se smootie maistui ainoastaan siltä ja oli KAMALAA. Kesti kauan, ennen kuin uskalsin laittaa uudelleen :D

   Tykkää

  1. Totta, tämä ei varmaan tosiaan ole halvimmasta päästä. Mun äiti käy aika usein Japanissa, tiedänpä, mitä pyydän tuliaisiksi ensi kerralla :)

   Tykkää

 6. Mutta…siis…tämähän ei ole kahvia, eihän sitä siis voi juoda! *hämmentyy*

  Okei myönnän että yritin ruveta juomaan teetä siinä vaiheessa kun olin aivopessyt itseni neljällä kaudella Downton Abbeyta (siinä juodaan jatkuvasti teetä), mutta ei se oikein lähtenyt. Juntti mikä juntti :D

  Tykkää

  1. aaaaaaaaaHAHAHAHAHHAHAAAA!! Mäkään en vielä noin kolme vuotta sitten juonut teetä IKINÄ, siis muuten kuin kipeänä. Sitten sekosin Ruohonjuuren teehyllyllä ihan huolella, kun näin kaikki ihanat mansikan, mintun, lakritsin, jatiesminkäkaiken makuiset ”teet”. Siitä asti olen niitä litkinyt aina välillä alkuiltaisin ja nyt tosiaan löysin tän matchan. Eihän sitä tiedä, jos säkin vielä joskus innostut kun tulee ikää lisää hahahahaaa!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s