Ruoka ja juoma · Urpo leipoo

Urpo leipoo: Äipän siemennäkkäri

Mun äiti on vähän hassu. Se on sellainen luomu- ja ituhippi-ihminen ja sillä on välillä aika outojakin uusia ”keksintöjä”, joita se sitten yrittää markkinoida meille silmiämme pyöritteleville lapsille saatesanoilla mutkun tää on hei hirveen terveellistä. Monet hyvä naurut ollaan saatu, kun jotain vehnänoraspakurikääpäjuomia ollaan naukkailtu :D Mutta on äipällä tosi hyviäkin juttuja. Uusin juttu on gluteeniton siemennäkkäri. Äiti kysyi, haluanko hänen tuomiensa marjojen lisäksi siemennäkkäriä ja toki halusin maistaa. Ja hitsi miten hyvää! Söin varmaan neljä palaa putkeen ja äidin tuoma pussillinen hupeni kahdessa päivässä. Niinpä pyysin reseptin ja tein sitä viime viikonloppuna itse. Ajattelin, että ehkäpä tekin haluatte tämän hyvän ja terveellisen herkun ohjeen :) Menee muuten loistavasti sipsin korvikkeena ja pienenä suolaisena iltapalana! Ainakin kun lisäsin tähän omaan ohjeeseeni suolan ja öljyn määrää ;)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lähdin liikkeelle hieman pienemmällä arsenaalilla kuin äiti, koska en viitsinyt ostaa kymmentä eri siemenlajia, jos en olisikaan osannut tehdä yhtä hyvää näkkäriä kuin äiti. Näillä pääsi kuitenkin tosi hyvin alkuun. Eilen kaupasssa käydessäni täydensin valikoimaa lisää Näkkäriin tarvitset:

1 dl kurpitsansiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl seesaminsiemeniä
2 dl tattarijauhoa (osan voit korvata maissijauholla jos haluat)
2 tl ruususuolaa
1 rkl hunajaa
(½ dl mantelijauhoa tai pähkinärouhetta)
n. 2,5 dl kiehuvaa vettä
0,75 dl oliiviöljyä

Sekoita siemenet, jauho ja suola. Lisää hunaja ja mahdollinen mantelijauho tai pähkinärouhe (itse en käyttänyt, koska ei ollut). Lisää juuri kiehautettu vesi ja sekoita. Lisää öljy ja sekoita. Anna seistä kulhossa hetken kun lämmität uunin 130-150 asteeseen. Jos taikina tuntuu liian tönköltä, lisää vähän vettä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Levitä ohueksi levyksi pellille leivinpaperin päälle ja levitä hyppysellinen suolaa vielä levyn päälle. Paista uunissa 50-60 minuuttia. Kun näkkäri on ollut uunissa 15 minuuttia, tee siihen viillot, jotta saat sen helposti palasiksi kypsänä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Valmis! :) Ostin kaupasta eilen lisäksi pellavansiemeniä ja aion lisätä niitä seuraavaan satsiin.

Ainoa haaste tämän näkkärin kanssa oli sen rapeana pysyminen. Säilytin sitä tyhmänä muovirasiassa ja eihän se ollut enää seuraavana päivänä rapeaa nähnytkään. Olisikohan lasipurkki parempi, osaatteko sanoa?

Aiotteko kokeilla? :)

Ruususuola saatu blogin kautta.

14 vastausta artikkeliin “Urpo leipoo: Äipän siemennäkkäri

 1. hih, arvaa mitä mä just söin kans! ? Oon pari kertaa tehny kans, samoin mun äiti. Äitillä pysyy paljon paremmin rapeana ku mulla. Äitit on ihmeellisiä! ? Mun vastaus on että syö heti, ni on rapeaa! ? Lasipurkki ei toiminut mulla, äiti säilyttää peltirasiassa. ?

  Tykkää

 2. On ollut mielessä, että pitäisi joskus testata – saisinkohan tästä sun postauksesta vihdoin sen tarvittavan potkun, jos vaikka samantien laittaisi ylös ostoslistalle kaiken tarvittavan :)

  Tykkää

  1. Mä kannustan! Jos mäkin onnistun, niin helppoa tää ainakin on ;) Mä alan just tehdä seuraavaa satsia, kun edellisen söin parissa päivässä :)

   Tykkää

 3. Heh, tossa pari tuntia sitten googlettelin kauraleipäsille gluteenitonta ohjetta ja löytyi yksi hyvä. Hyvä mm. siksi, että mulla oli kotona kaikki tarvittavat aineet (paitsi siirappi, mutta sen korvasin hunajalla). :D Oon joskus muutama vuosi sitten tehnyt vastaavanlaisia siemennäkkäreitä ja ne oli kyl hyvii. Nom.

  Tämän päivän tapaukset eivät olleet täysin succee, olisi pitänyt pitää vähän pidempään uunissa. Makuunhan se ei tietty vaikuta, mutta jos teen uudestaan (tekis kyllä mieli) niin nyt ois ainakin opittu virheestä. ;)

  Tykkää

  1. Joo, kuulostaa tutulta, ettei aina mene ihan putkeen :D Mä oon osannut mm. pilata keitetyt perunat ja kananmunat. Terkuin superkokki :´D

   Tykkää

 4. Ahhahhaa, onks niissä hunajaa? :’D Mutta mulle ei tullut mitään, voikohan olla että voin sittenkin syödä sitä vähän! Täytyy kokeilla, koska se on hyvää. :)

  Kelpasi muuten pojallekin, ja se on paljon se. ;) Avain rapeuteen on se ettei säilytä ihan ilmatiiviissä pussissa tai rasiassa, ettei kosteus pääse kerääntymään ja pehmentämään. :)

  Tykkää

  1. OMG KAMALAA!!! En mä tajunnut, että voisit olla jollekin ainesosalle allerginen… Kamalaa! Onneksi ei tullut mitään oireita :P ;)

   Joo niinpä, alan nyt just tehdä lisää, niin ehkä vaan pidän niitä pussissa, jonka suuta en sulje täysin!

   Tykkää

 5. En oo oikein koskaan tykännyt näkkäristä, mutta tätä pitää kyllä kokeilla! Kuulostaa ja näyttää hyvältä ja tuskin ihan perinteiseltä näkkäriltä maistuu?

  Tykkää

  1. Joo, ei tämä ole näkkäriä nähnytkään, jos miettii vaikka sitä karmeutta, jota koulussa aina syötiin :D Kokeile ihmeessä :)

   Tykkää

  1. Hei joo! Mun täytyy varmaan vartavasten ostaa paperipussissa oleva leipä pussin takia, kun yleensä en osta leipää ollenkaan :D

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s