Kahvi · Lifestyle · Toivepostaus

Toivepostaus: Näin keität hyvää kahvia pressopannulla

Pikkuserkkuni kävivät mun luona kahvilla joulupäivänä, ja vähän tämän vierailun jälkeen toinen naisista laittoi usealla huutomerkillä varustetun viestin siitä, miten hänen pressopannulla keittämänsä kahvi ei ole koskaan hyvää. Ensin ihmettelin hieman, että miten muka on vaikeaa, mutta kun mietin asiaa tarkemmin, prosessissa itse asiassa on monta kohtaa, jossa voi mokata rumasti. Antakaahan kun mä show you how it’s done ^_^

1) Kai sulla on Bodum?

En osaa sanoa mitään tämän tanskalaismerkin halvoista mukailijoista, mutta sen tiedän, että oma vanhin Bodumini on palvellut moitteetta 16 vuotta. Kyllä. Kuinka monesta kahvinkeittimestä voi sanoa samaa. Ja saa hyvää kahvia aina vaan. Tämä pinkki pannuni on ostettu Tanskasta ehkä reilu 10 vuotta sitten :)

2) Keitä tuore kylmä vesi kiehuvaksi

Jokainen sana on tärkeä: veden pitää olla kylmää, suoraan hanasta ja sen pitää kiehua.

3) Käytä pressojauhatusta

Ei suodatinjauhatusta, joka on ihan liian hienoa pressopannuun! Muuten osta merkkiä, josta TYKKÄÄT. Ainoa kielto on X-tra, se ei ole kahvia.

4) Opettele oikea suhde

Oma veden ja kahvinpurujen suhteeni on kaksi tasaista mittaa ja hömpsäys päälle per muumimukillinen vettä. Suomeksi siis olen kokeilemalla selvittänyt, mihin asti pannua vettä kannattaa kaataa, että kahvia tulee täysi muumimukillinen ja että kahvi on sopivan vahvaa. Jos et vielä tiedä oman pannusi suhteita, aloita mittaamalla keitettävä vesi sillä mukilla, jolla kahvin yleensä juot. Yksi iso kupillinen vaatii sen kaksi mittaa ja pienen hömpsyn päälle :) Ja aina jos et ole varma, tee mieluummin liian vahvaa kuin liian laihaa.

5) Kaada vesi purujen päälle heti sen kiehuttua

Jos et ehdi kaataa vettä heti, kiehauta se uudestaan. Tämä on se vaihe, jossa kahvista saa todella pahaa haalennutta vettä käyttämällä.

6) Odota.

Ohjeen mukaan pitää odottaa vähintään 4 min, ennen kuin kannen männän painaa alas. Tee se. Muuten kahvi ei maistu miltään tai jos odotat 20 min, maku voi olla kitkerä.

7) Älä kaada viimeisiä tippoja

Älä tiristä viimeisiä tippoja pannusta, muuten saat pohjalle valuneen sakan mukaan kuppiisi. Kuvan pannusta voisi vielä kaataa ihan aavistuksen lisää, mutta ei niin, että jäljelle jäävät vain purut.

7) Nauti.

Noni, ei tämän vaikeampaa! :D Saitko uusia vinkkejä? Missä oot mokannut? Onnistuitko? :D

22 vastausta artikkeliin “Toivepostaus: Näin keität hyvää kahvia pressopannulla

 1. No jopa oli! Asiantuntijuus huokuu.

  Tunnistan hyvän kahvin kun saan sellaista, mutta olen itse aaaaivan liian laiska tämmöiseen kikkailuun. Kuolisit, jos näkisit mun nykyisen kahvirutiinin. :D Keitän aamulla 8 kuppia tavallista suokkaria (vahvaa), lorotan pannun sisällön termariin ja sieltä kuppi kerrallaan mukiin, johon lisään aina lorauksen kylmää vettä hanasta (siksi vahvaa). Aamukympiltä keitetty termari tyhjenee mun lipittelyvauhdilla yleensä kahden kolmen korvilla. Kylmän ja seisseen kahvin juominen ei ole mulle mikään ongelma, mutta mikron kautta en sentään myrkkyjäni käytä. :)

  Tykkää

  1. Hahaa! :D Mutta onko se kahvi enää kuumaa iltapäivällä??! Mäkin siedän seisoneen jos täytyy, mutta haaleaa tai kylmää ei saa olla, siinä menee mun raja :D

   Tykkää

 2. Ihan paras toi X-tra, lukisin tähän mukaan myös Euroshopperin (myydäänkö tätä enää?), ne muistuttaa väriltään enemmän sahanpurua kuin kahvia. Joskus aikoinaan heikkoina hetkinä rahapulassa kokeiltu ja roskiin on mennyt. Sitten on miettynyt, että olis voinut nekin rahat käyttää kunnon tavaraan. :D

  Tykkää

 3. Oon vähän järkyttynyt näistä tasamitoista ja pikkuhömpsäyksestä! Keittiövaaka kunniaan ja kaikki gramman tarkkuudella :D

  Tykkää

  1. Samaa mieltä Myyn kanssa. Keittiövaaka ja 7g/125ml suhteella kahvi/vesi. Muistakaa myös pestä se vedenkeitin aina silloin tällöin.

   Tykkää

  2. Muaahahahahaha miten mä EN ylläty, että sä punnitset :´D Ymmärrän pointin, mutta muistutan myös, että mun mittausrutiini on niin vahva 16 vuoden kokemuksella, että en usko sen montaa grammaa heittävän kerrasta toiseen :D

   Tykkää

 4. Bodum <3

  Tänään myös todettiin, et kahvinpurujen tuoreudella on tosi iso merkitys! Ekat kupit avatusta paketista on ihan eri maata kuin viimeiset :-)

  Tykkää

 5. Pikkuserkku kiittää. :D Pressojauhatus oli minulle ihan uusi tuttavuus ja yllätyin miten paljon valinnanvaraa kaupan kahvihyllyltä vielä löytyi. Useampi tovi meni töllistellessä ja optimaalista kahvipakettia valitessa. Ja juu, en ostanut X-traa… Erittäin hyvän kahvin sain aikaan sinun ohjeillasi ja ihan sillä ”kaksi mittaa ja hömpsy” -ranneliikkeellä. En todellakaan rupea kahvinporoja punnitsemaan. Niin pedantti en sentään ole. :D -Tarja

  Tykkää

 6. Löytyisikö vielä hyvät vinkit tuon pressopannun puhdistamiseen kahvihetken jälkeen? :) Omistan Bodumin pressopannun ja kyllähän kahvi sillä tehtynä on hyvää, mutta inhoan niin paljon sen pannun puhdistamista niistä puruista, että yleensä päädyn keittämään kahvini kahvinkeittimellä. :)

  Tykkää

  1. Hahaa! Mähän huuhtelin vuosikausia purut ihan keittiön viemäriin ex-miehen kielloista huolimatta ja lopetin vasta, kun sain viemärin rumasti tukkoon vuosi sitten joulupäivänä (nolottaa). Siitä lähtien olen tehnyt niin, että huljuttelen purujen päälle lämmintä vettä ja kaadan seoksen muovisessa suodatinpussitelineessä (marketista parilla eurolla) olevaan suodatinpussiin. Sitten vaan pussi ja purut biojätteeseen. Pannun huuhtelen kuumalla vedellä joka käytön jälkeen ja pesen sen noin kerran viikossa koneessa. Toimii! :)

   Tykkää

  1. Kiitos itsellesi kun kävit lukemassa, ja tosi mukava, jos sait uusia vinkkejä! Ja kiitos, tuo banneri on kyllä ihan blogini näköinen <3

   Tykkää

 7. Hyviä vinkkejä. Itselläni on välillä tulee liian pikaisesti kipattua se kahvi kuppiin. Nyt ryhdistäydyn :) Bodumin nimeen vannon. Mulla on Bodum ja sitten joku Sokoksen oma merkki (ei oo niin hyvä). Ovat eri kokoa. Joskus teen ison satsin itselleni ja lorautettuani sekaan 10% kahvikermaa ranskalaispaahtoiselle kahville laitan toisen mukin jääkaappiin. Sitten on iltapäivällä jääkahvia! Kaupan jääkahvit on vähän turhan makeita mun makuuni.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s