Avautumista · MAC · Meikit

Bye bye Back-to-MAC?

Olen aiemminkin (inho)realistina sanonut, että jos joku vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se yleensä on. Tehän tiedätte, että MACin muovi- ja lasipakkaukset (meikkikyniä lukuun ottamatta) kannattaa säästää, koska kuuden tyhjän pakkauksen palauttaja saa valita MACin pysyvästä valikoimasta mieleisensä huulipunan. Itse olen huulipunatyttönä ajatellut asian niin, että jokainen tyhjä pakkaus on 3,5 euron arvoinen, ja olen jopa tehnyt kavereiden kanssa vaihtareita niin, että olen antanut (jopa käyttämättömän) tuotteen ”roskaa” vastaan, kun se kumminkin on muutaman euron arvoinen. Mutta nyt on hommaan tullut muutos.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Back-to-MACiin hyväksytään nykyisin Suomen pisteissä ainoastaan tyhjät huulipunat, ei muita pakkauksia. Tiedon olen saanut Helsingin pisteeltä, mutta käsitin, että linja on otettu/otetaan käyttöön kaikissa Suomen pisteissä. Mitään ns. virallista tiedotetta en ole nähnyt, mutta näin mulle on kerrottu. Vielä viime kuussa siskoni sai palautettua Helsinkiin kuusi mitä vain tyhjää pakkausta, joten käytäntö on tullut ihan vasta!

Kun kuulin asiasta, luulin, että kyseessä on virhe! Eihän nyt näin voi tehdä, ennalta ilmoittamatta, varsinkin kun omassa ei-niin-fiksussa päässäni on palautusjärjestelmä vaikuttanut ostopäätöksiin monestikin. Nopeasti kuuluvia tuotteita, kuten huulirasvaa, kasvosuihketta ja peitevoidetta ostaessani olen ajatellut, että maailma ei kaadu jos ostos ei mene nappiin, koska ostohinnasta saa nyt kuitenkin edes pienen osan takaisin. Back-to-MAC on ollut se viimeinen ratkaiseva asia, jos olen ollut kiikunkaakun ostopäätöksen kanssa. Vähän hölmö syy ehkä, mutta näin se vaan on ollut! Voitte ehkä myös uskoa, että sellainen MAC-fani kuin mä, on saanut vuosien varrella pisteeltä ilmaisen huulipunan jos toisenkin. Toki olen koko ajan tiedostanut, että palautuspalvelu on extraa, eikä merkillä ole mitään velvollisuutta sellaiseen. Just siksi se onkin minusta ollut niin ihana juttu!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mulle oli ihan uutta tietoa, että Back-to-MAC-järjestelmä ei ole kaikkien maailmassa merkkiä myyvien pisteiden juttu automaattisesti. Kuulin nimittäin, että esimerkiksi Ruotsissa ei ole palautusjärjestelmää lainkaan, ja Suomen uuden käytännön kaltainen juttu, jossa vain huulipunat käyvät, on jo ollut käytössä joissain maissa. Mun on pakko myöntää, että harmittaa pirusti, että olen vuosia ostanut MACin tuotteita luullen, että tyhjät pakkaukset voi hyödyntää uuteen huulipunaan. Tuli jotenkin sellainen vähän huijattu olo, vaikka tiedän sen oltava liian extreme tunne kun miettii, mistä tässä nyt oikein on kyse. Nimittäin HUULIPUNASTA :D Sen verran ketku kumminkin olen, että kyllä aion roudata roskani syksyn Tanskan matkalleni mukaan ja kysäistä Kööpenhaminan MACin käytäntöä. Juuri tänäänkin mulla loppui meikkivoide, joka kartuttaa roskieni määrää.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tiesittekö te tästä muuttuneesta käytännöstä? Ketä muuta kismittää??

35 vastausta artikkeliin “Bye bye Back-to-MAC?

 1. Voi ei! Oon jemmannut tuonne laatikoihin 5 tyhjää pakkausta ja viimeinen olis ollut aivan loppusuoralla. Nyt harmittaa, etten saanut käytettyä nopeammin… :( Tää tulee ainakin itselläni vaikuttamaan kyllä ostoksiin MACilta. Just olin miettinyt, että voisin ostaa ripsivärin testiin, kun ne kuitenkin kuluu nopeasti, mutta nyt jää ostamatta.

  Tykkää

  1. Sama, ripsarin osto olisi mullakin ollut edessä. On se jännä, miten tällainen ”pieni” asia vaikuttaa ostopäätökseen..!

   Jos käyt Tallinnassa tai Kööpenhaminassa, niin raahaa purkkisi mukaan… Niin mä aion tehdä.

   Tykkää

 2. Voi jatkossa ostaa sitten muuta! Onneksi olen vielä kaukana 6 tyhjästä ettei jää harmittamaan. Kuulin muutama päivä sitten ku myyjä jutteli asiakkaan kanssa.. ”6 huulipunaa” enkä tajunnut että käytäntö on muuttunut. Ehtii varmaan loppua koko homma ennen kun saan noin monta huulipunaakaan kulutettua.

  Tykkää

 3. no kyllä oisivat voineet tosi ajoissa varoittaa, että tämmöinen muutos on tulossa! Ei mullakaan ollut kuin yks tyhjä,joten ei silleen harmita.

  Tykkää

 4. Tämä muutos on ihan syvältä. :( Itse ehdin vielä hakea Hesan ständiltä punan, kun Turussa kieltäydyttiin.
  Tämä päätös on siis Stockmannin, joten sinne vaan palautetta aiheesta. Itselläni tämä tulee vaikuttamaan ostopäätöksiin, koska se ”ilmainen” huulipuna on ollut kiva porkkana. Ei ole kovin hyvää palvelua ohjata asiakasta käymään Köpiksessä B2M takia…

  Ja mielestäni tästä olisi pitänyt infota asiakkaita. Nyt Macin myyjät saavat kiukkuista palautetta Stockan päätösten takia.

  Tykkää

  1. Samaa mieltä. Harmittaa sikana, että syyttömät myyjät saavat ottaa vastaan ihan toiselle taholle kuuluvan palautteen! Kyllä kai he nyt haluaisivat palvella asiakkaita mahdollisimman hyvin!! :(

   Tykkää

 5. Joo kyllä muakin kismittää, vuosien varrella kun tosiaan on ”muutamia” B2M huulipunia tullu haettua… Ja mun mielestä se oli muutenkin hatunnoston arvoinen juttu että joku brändi kierrättää purkkejaan uudeksi materiaaliksi kun maapallo muutenkin hukkuu roskaan. Mua kyllä tuttu myyjä briiffas uudesta käytännöstä ja oli itse kovin pahoillaan. Mut tosiaan jännä nähdä miten tää vaikuttaa porukan ostokäyttäytymiseen.

  Tykkää

  1. No kyllä! Joku tiedote asiakkaille ja vaikka edes kuukauden aika, jolloin ehtii vielä tuoda säilömänsä purkit tms. Ihme, ettei sellaista järjestetty! Jos saat kuudennen tyhjäksi, niin anna mulle Köpikseen mukaan ;)

   Tykkää

 6. No johan pomppas. Ja kyllä harmittaa, kun on turhaan säilönyt noita tyhjiä puteleita. Ja ostopäätökseen vaikuttaa takuulla. En ainakaan puhdistusöljyä macilta osta, niinkuin piti vaan haen l’occitanea.

  Tykkää

  1. Joo, puhdistusöljyä mäkin olen MACiltä ostanut. On totta, että nyt sitten ainakin me vaihtelunhaluiset kokeillaan herkemmin jotain uutta…

   Tykkää

 7. Tää on kyllä ihan pöljä juttu, etenkin näin ilman mitään varoitusta. Voin kuvitella ne lukuisat iloiset ihmiset, jotka menevät stockalle purkkiensa kanssa hakemaan kauan himoitsemaansa huulipunaa ja joutuvat lähtemään tyhjin käsin :/ Mäkin tykkäsin MAC:in puhdistusöljystä, mut luulen et testaan seuraavaks L’Occitanea kun ei oo enää tätä purkkienkeräämisporkkanaa.

  Tykkää

  1. Kyllä. Siirtymäaika olisi ollut oikea tapa hoitaa, jos siis tämmöiseen on pakko lähteä. Mun mielestä tästä pitäisi kyllä Stockan tiedottaa, vähänkö myyjät joutuvat ottamaan turhaa peetä niskaansa, kun asiakkaat kuulevat käytännöstä vasta tiskillä!

   Tykkää

 8. Eeeeeiiiiii D= Niin ärsyttäviä nää stockan säästöt, nyt luultavammin ostelen perusjuttuja kuten fixing spraytä muilta merkeiltä.

  Tykkää

  1. Jep :( Pk-seutulaiselle MAC on helposti saatavilla, mutta luulen, että varsinkin netistä tilanneet siirtyvät ainakin tiettyjen tuotteiden osalta muualle.

   Tykkää

 9. Mielenkiintoista, että tää on Stockan päätös nimenomaan. Oon luullut, että ne meikkipisteet on itse meikkibrändin hallinnassa, mutta ei sitten näemmä olekaan. Olisi myös mielenkiintoista tietää, miten isosta asiasta on oikeasti kyse. Muistan jonkun vanhan esimerkin valikoimanhallinnasta, kun haluttiin karsia kalliita, vähämenekkisiä tuotteita. Mutta kun tehtiin lisäanalyysia, niin ne kalliit, vähämenekkiset tuotteet vetivät tietyntlaisia kuluttajia, joiden ostoskori oli kokonaisuudessaan niin arvokas, että niitä huonokatteisia, kalliita tuotteita kannatti pitää. Tässä tulee mieleen, etät ovatko katsoneet, että palauttajia on sen verran vähän, että se on vain ylimääräinen riesa eikä tuo paljon rahaa? Villiä arvailua vaan. tai sitten niitä on niin paljon, että se syö katteita :-). Jälkimmäistä en kyllä oikeastaan usko, koska ne joilla kertyy kosmetiikkaa niin paljon, etät ne palauttaa viisi tyhjää purkkia, ovat sen sortin megakuluttajia, että ne katteet kyllä hoituu. Vaan tuntemattomat ovat tavaratalonpitäjän tiet.

  Tykkää

  1. Mielenkiintoista pohdintaa! Mäkin olen luullut, että MAC saa päättää näistä itse, mutta ilmeisesti Stockalla on enemmän sananvaltaa kuin mitä voisi kuvitella.

   Mun mielestä palauttajia on paljon. Oikeastaan joka kerran pisteellä asioidessani näen vähintään yhden palauttajan. Mutta juttu onkin siitä, että harva pisteelle tullessaan hakee ainoastaan ilmaisen huulipunan, vaan kyllä ostoskoriin tipahtaa samalla muutakin, varsinkin kun ”tämä puna nyt tuli ilmaiseksi, niin voin sitten ostaa jotain muuta”. Mä en siis näe tässä uudessa käytännössä mitään järkeä, vaikka en sinänsä tästä kaupallisesta aiheesta mitään ymmärräkään ;)

   Tykkää

  2. Olen taipuvainen ajattelemaan kyllä ihan samalla tavalla, että se käynti ei jää siihen ilmaiseen tuotteeseen, vaan sitten shoppaillaan jotain muutakin. Joten vaikea kyllä ymmärtää päätöstä.

   Tykkää

 10. Onko kellään tietoa, onko lentokentän (Helsinki-Vantaa) MAC:llä tää systeemi käytössä, vai onko siellä ollutkaan? Kuus tyhjää just kasassa : ( Ja just olis lentomatka edessä, että olis voinut samalla palauttaa nuo, muttei viitsi turhaan ottaa ”roskia” mukaan jos siellä ei ole koko käytäntöä.

  Tykkää

 11. Tampereen mac laittoi tänään sähköpostia, jossa pahoiteltiin asiaa. Se on siis stockan päätös ja oli linkki palaute sivulle. No sitähän lähti samantien :)
  Niillä on pieni siirtymäaika, jos nyt on 6 purkkia kasassa, niin saa huulipunan :)

  Tykkää

  1. Hyvin hoidettu Tampere, mahtavaa! Helpottaa pikkuisen, että saa nykyiset roskansa palautettua. Ja loistavaa, että annoit palautetta. Pitää varmaan itsekin antaa ja linkata tämä postaus, niin näkevät, että moni muukin on samaa mieltä…

   Tykkää

 12. Ihan perseestä. Tulee varmasti vaikuttamaan siihen, etten niin helposti osta esim. ihonhoitotuotteita MACilta. Olemassa olevat tyhjät raahaan sitten mukaan jollekin ulkomaanreissulle.

  Tykkää

 13. Minä laitoin heti tämän postauksen nähtyäni palautetta Stockkalle, ja minulle kyllä vastattiin, että päätös on MAC:n oma, ei Stockkan. Kummallisen ristiriitaista viestintää heiltä. Vastauksessa vedottiin Ruotsin käytäntöön ja pyydettiin laittamaan palautetta suoraan MAC:lle..?? Että mitähän..?

  ”Kiitos viestistäsi ja palautteestasi.

  Pahoittelen, että MAC -pisteessä ei enää vastaanoteta muita tyhjiä MAC-pakkauksia kuin huulipunahylsyjä.
  MAC’sta saadun tiedon mukaan kaikissa maissa on hieman eriävä kierrätyskäytäntö, Suomessa kaikissa MAC-pisteissä vastaanotetaan huulipunahylsyt, esim. Ruotsissa tyhjien pakkauksien kierrätystä ei ole lainkaan.

  Palautetta voi antaa suoraan MACin omien sivujen kautta, https://www.maccosmetics.com/

  Ystävällisin terveisin

  STOCKMANN
  Asiakaspalvelu

  xxxxxxxxxx”

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s