Avautumista · Hampaat · Ihon hoito · Luonnonkosmetiikka · Madara · Palajutut · Putsarit

Romua suuhun ja leukaluu poikki?

Mä olen nyt päässyt niin hyvään vauhtiin tässä avautumisessa, että watta hell, jatketaan ;) Ne lukijat, joita kiinnostaa ainoastaan kosmetiikka-aiheiset postaukset, voivat (kannattaa!) skipata tämän.

Mulla on nimittäin nyt mielen päällä iso asia niin terveydellisesti kuin rahallisestikin. Nimittäin mun purenta. Joka on ihan päin prinkkalaa :( Moni varmasti ajattelee, että mikähän tuollakin nyt on muka purennassa vikana. Tiedän, hammasrivini ovat kyllä suorat. Ongelmani on purentavirhe nimeltään avupurenta, joka tarkoittaa sitä, että vain takimmaiset hampaat osuvat yhteen purressa, mikä ei todellakaan ole hampaiston normaali tilanne. Jos avopurenta ei aiheuta mitään haittaa, niin antaa olla, mutta itselläni oireet ovat ajoittain todella pahat. Käytössäni on öisin purentakisko, mutta silti kärsin leukanivelten kivusta, päänsärystä, kasvojen lihasten kivusta ja niskavaivoista. Olen parin vuoden ajan käynyt purentani takia tähän erikoistuneella hammaslääkärillä, joka on puolen vuoden välein joutunut hiomaan hampaitani, koska purenta muuttuu aina takaisin tähän epäterveeseen asentoon siitä huolimatta, että purentaa olisi korjattu alle puoli vuotta aikaisemmin.

Viime viikolla kävin viimeksi purentahammaslääkärillä, ja epätoivoisena kysyin, eikö ongelmaani tosiaan ole mitään muuta ratkaisua, kuin hiotuttaa hampaita alle puolen vuoden välein? Eihän näin kuitenkaan voida toimia loppuelämääni. Hammaslääkäri oli jo aiemmi maininnut, että avopurentaa voidaan korjata oikomishoidolla, johon useimmiten jouduaan yhdistämään myös leukakirurgiaa. Eli alaleukaluu murretaan ja leukaa siirretään oikeampaan paikkaan. Kuulostaa ehkä kamalimmalta ikinä. Alan kuitenkin nyt olla siinä pisteessä, että olen valmis kokeilemaan mitä tahansa.

Purentaspesialisti siis passitti oikojan puheille, jossa käväisin eilen. Tarkkaa arviota hoidosta ei voitu tehdä, koska mulla ei ollut mukana koko hampaistosta otettua röntgenkuvaa. Sen perusteella vasta voidaan arvioida, onko leukakirurgialle todennäköisesti tarvetta. Ilman röntgenkuvaakin oikomishoidon erikoishammaslääkäri osasi sanoa, että oikominen saattaisi olla paikallaan. Arvio on 1,5-2 vuoden hoito ja kustannusarvio 6100 euroa. KUUSITUHATTASATA!! Mä meinasin oikeasti saada jonkin kohtauksen, kun kuulin summan. Olin ajatellut oikomisen maksavan jotain kolmen tonnin pintaan. Just great. Parasta asiassa tietysti on se, että hammaslääkäri ei tietenkään voi luvata, että oireeni poistuisivat oikomisella. Eli parhaassa tapauksessa käyn läpi parin vuoden hoidon mahdollisine leikkauksineen, olen kuusi tonnia (tai enemmän) köyhempi, mutta samat vaivat jatkuvat. Toisaalta sitten ainakin tietäisin, että olen yrittänyt.

Soitin tänään purentahammaslääkärin klinikalle, ja pyysin polttamaan röntgenkuvani cd:lle. Nyt edessä olisi sitten uusi oikojan konsultaatio kuvien kanssa, jolloin toivottavasti selviäisi, kuinka laajasta saneerauksesta olisi kyse. Tuntuu, että olen täynnä kysymyksiä. Miten voin olla kaksi vuotta käyttämättä purentakiskoa (joka ei tietenkään enää mahdu rautojen päälle)? Onko mitään mahdollisuutta saada Kelalta edes jotain korvausta? Uskaltaisinko ylipäätään mennä noin pelottavaan leikkaukseen? Millä lailla kasvojeni ulkonäkö muuttuisi oikomisen/leikkauksen yhteydessä? Mistä ihmeestä kehitän noin isot rahat? Ei ole helppoa.

Lopetetaanpa avautumispostaus tuttuun tapaan jollain positiivisella. Nimittäin mä olen ihan rakastunut tähän ihoa kirkastavaan Madaran Blackberry white clay -kasvosaippuaan, josta kirjoitin jo aiemmin. Saippuaa on helppo käyttää, se tuoksuu taivaallisella, ja ihoni ei ole aikoihin ollut niin hyvässä kunnossa kuin nyt! Ihoni elää aika lailla omaa elämäänsä, ja toki se on ennenkin ollut hyvässä kunnossa vain räjähtääkseen hetken päästä totaalisesti. Toisaalta nykyinen hyvä tilanne voi toki johtua muustakin kuin tästä saippuasta. Mutta yksi asia on varma, ihoni on rauhallinen ja kirkkaampi kuin aikaisemmin. Aion siis jatkaa My Little Pony- saippuan käyttämistä jatkossakin :) Aivan kuivaihoisille saippua on uskoakseni liian kuivattava, mutta suosittelen lämpimästi sitä muille sekaihoisille ja rasvoittuvasta ihosta kärsiville!

17 vastausta artikkeliin “Romua suuhun ja leukaluu poikki?

 1. Auts mikä summa! Luulisi saavan Kelalta korvauksia, jos menee julkisen kautta ja ne toteaa tuon sun ”vamman” aiheuttavan vaikeuksia normaalielämään… Pelottavaa, että maksaisi tuon summan ja sitten ei oliskaan apua. Hatunnosto, että edes harkitset. Itse olen niin lääkärikammoinen, ettei tulis mitään… :D

  Tykkää

  1. Mulla on parilla kaverilla oiottu hampaita aikuisena, ja olen saanut sen käsityksen, että Kelan korvauskriteerit ovat todella kovat. Kukaan tutuistani ei ole saanut Kelalta senttiäkään, tosin kellään muulla ei ole ollut tällaisia oireita kuin mulla. Oikoja ei mullekaan maininnut, että tällainen mahdollisuus olisi edes olemassa :/

   Tykkää

 2. Tämä otsikko upposi minuun tällä kertaa paremmin kuin kosmetiikka, sillä minulle on tehty leukakirurgiaa rajulla kädellä. Olen läpikäynyt neljä leukaluuleikkausta, joista viimeisimmässä leukaani asennettiin titaanikisko ja pohjeluusiirre. Olen elossa ja ulkonäkö on ihan ok. Toimenpiteet tehtiin kasvaimen tähden. Suomessa on tämän alan huippuosaamista.Kurja tuo sinun juttusi myös. Sama kirurgi, joka on leikannut minut, tekee myös noita leukaluun siirto-juttuja. Kyllä se pitäisi saada ihan pelkillä poli- ja sairaalapäivämaksuilla. Hoitavan hammaslääkärin lähete vaan suupolille. Olen hengessä mukana, olisihan tuo vaiva hyvä saada kerralla kuntoon. Tsemppiä!

  Tykkää

  1. Kiitos kommentistasi Ninni! Sun tilanne kuulostaa tosi raffilta, toivon, että kasvain saatiin kokonaan pois ja voit paremmin. Munkin lähipiirissä on henkilö, jolle tehtiin leukakirurgiaa kasvaimen takia. Myös hän kehui suomalaista osaamista huipuksi!En kyllä ymmärrä, miksei mulle ole edes mainittu mahdollisuudesta saada hoidettua vaivani kuntoon julkisella puolella. Ko. yksityinen oikoja haluaa ehkä sitten minut potilaakseen vain rahan takia. Aika ahdistava ajatus. Olen vähän neuvoton, miten kannattaisi edetä. Ehkä mua pidempään hoitaneelta purentahammaslääkäriltä voisi pyytää lähetettä..? En millään jaksaisi odottaa, että saan ajan terkkariin joskus puolen vuoden päästä :/

   Tykkää

 3. Kannattaa tosiaan pyytää lähete kunnalliselle puolelle, jossa arvioivat josko hoito tehdään siellä. Siitä ainakin kannattaa lähteä liikkeelle. :) Voit sitten vielä rauhassa miettiä, haluatko hoidot ja saat vastauksia siihen, mitä ne tulisivat olemaan.Meillä töissä silloin tällöin syöpäleikkauksen yhteydessä tehdään myös noita leukaluun katkaisuja ja muuta leukakirurgiaa. Osaaminen meillä täällä Suomessa on tosiaan huippua, siitä ei kannata ainakaan kantaa huolta. :) Mutta, jos itse olisin sinä, haluaisin vielä käydä asioita läpi nimenomaan julkisen puolen leukakirurgin kanssa, ja arvioida yhdessä onko hoito riskeihin ja siihen liittyvän epämukavuuden arvoinen, ja minkälaisia tuloksia voisit realistisesti odottaa. Tsemppiä Salla, ja mieti asiat kaikessa rauhassa läpi ennen päätöksiä! Toisaalta muista myös, että sä itse olet omien oireidesi paras asiantuntija; jos tuntunut että niiden kanssa ei voi elää, niin jotainhan niille on tehtävä.

  Tykkää

  1. Kiitos Juille! Taidan tosiaan nyt sitten aloittaa/jatkaa siitä, että kysyn purentahampilta, jos hän voisi kirjoittaa lähetteen julkiselle puolelle. Hän kuitenkin on mua hoitanut jonkin aikaa ja tietää oireeni.

   Tykkää

 4. Inhottava vaiva! :( Toivottavasti asia selviää ja saat nuo jutut kuntoon.Kannattaa ehdottomasti selvittää taloudellinen puoli tarkkaan, sillä olen huomannut, että jos ei osaa kysyä, niin välttämättä kukaan ei todellakaan tule neuvomaan sinua siinä, miten voisit säästää rahaa. Kuusi tonnia kuulostaa isolta summalta, tee ihmeessä niin kuin tuossa ylempänä ehdotettiin, ja tiedustele kunnallista puolta. Tsemppiä!

  Tykkää

  1. Kiitos Päivi! Jos olisin rikas, niin minimoisin säädön, ja iskisin heti rahat pöytään vaikka sitten yksityisellä. En kuitenkaan ole, joten revin/yritän repiä nuo kuusi tonnia jostain vain jos muuta vaihtoehtoa ei ole. Toivotaan, että ongelma on julkisen puolen silmissä tarpeeksi iso, ja saan apua sieltä!

   Tykkää

 5. Hammashommat voi kyllä olla pahimmillaan kamalia. Yhdelle tutulleni tuo leikkaus on tehty ja hänelle siitä oli vain apua. Toki toipuminen noin massiivisesta operaatiosta ottaa oman aikansa. Tsemppiä ja toivottavasti paras ja edullisin ratkaisu löytyy pulmaan.Mulle on muksuna tehty ylähampaiden oikomishoitoa ja vaikka etuhampaat on vuosien saatossa palautuneet osittain vinkuraan asentoon itse purenta on onneksi edelleen kunnossa. Alahampaathan mulla on ihan vinksin vonskin, mutta se on vain kosmeettista ja niitä ei ole koskaan oiottu. Välillä on käynyt mielessä hampaiden oikomishoito näin aikuisiällä, mutta toisaalta taas hampaat ei häiritse mua niin paljon (ainakaan vielä), että viitsisin pelkän kosmeetisen haitan takia alkaa sitä ruljanssia uudestaan. Jos mulla olisi muita ongelmia niin sitten asia olisi toki eri.

  Tykkää

  1. Mullekin tehtiin ala-asteikäisenä kaikenlaista oikomista. Näin paljon siitä oli apua :/ Mä en usko, että myöskään pelkän kosmeettisen puolen takia edes harkitsisin oikomista, niin työläitä nämä hammashommat ovat. Mun täti on ollut tuollaisessa leikkauksessa, ja hän sanoi, että kaikki kivut ja vaivat loppuivat sen sileän tien. Se toimii mullekin pienenä kannustimena. Leikkaus ja toipuminen ovat varmasti ihan kamaluutta, mutta ehkäpä kuitenkin pieni hinta parhaimmillaan loppuelämän avusta. Katsotaan, miten mulle käy.

   Tykkää

 6. Kannattaa ehdottomasti selvittää mahdollisuus hoitoon julkisella puolella! Olen itse purentavian vuoksi ollut hoidettavana yliopistollisessa sairaalassa yli kolme vuotta ja maksanut käynneistä vain polimaksun/ käyntikerta. Jonotusaika hoitoon oli 6 kk ja jonotuksen ajan käytin purentakiskoa, joka rautojen laittamisen jälkeen jätettiin pois. Kun oikomahoito aloitettiin, oli hoitosuunnitelmassa myös leikkaus, mutta onneksi joku hammaslääkäreistä keksi, että minulle voisi ensin kokeilla Herbstin kojetta. Vältyin leikkaukselta ja purenta korjaantui. Samalla olen saanut ensimmäistä kertaa elämässäni tasaisen hymyn :) Herbstin koje näyttää äkkiseltään aika pahalta (ulkoapäin ei kukaan onneksi huomannut mitään), mutta koska vaihtoehtoja oli ja leikkauksessa on aina omat riskinsä, olen erittäin tyytyväinen siihen että sitä ehdotettiin minulle. Lisäksi vältyin pitkältä sairauslomalta ja olen voinut käydä töissä koko ajan.

  Tykkää

  1. Kiitos kommentista! Mikä purennassasi oli pielessä? Muistatko, saitko lähetteen yksityiseltä vai kunnalliselta hammaslääkäriltä? Mietin tässä, pääsisikö hoitoon helpommin/suuremmalla todennäköisyydellä, jos lähete tulisi kunnalliselta… Ihana kuulla, että sulla on noin hyvä kokemus hoidosta. Ja aivan mahtavaa, että vältyit leikkaukselta, kukapa nyt haluaa turhaan riskejä ottaa + sen pitkän sairausloman! Nyt vain nautit uudesta tasaisesta hymystäsi täysin siemauksin :)

   Tykkää

 7. selailin googlessa näitä avopurentaotsikoita alaspäin ja sitten törmäsin tähän sun blogiin:) oon nyt kuusitoistavuotias ja mulla on ollut ehkä 9-10-vuotiaasta asti avopurenta ja siitä aiheutuvat vaivat. Leukakin on kasvanut vinoon oikealle ja sisäänpäin, eikä hampaat mahdu enää leukaluussa kasvamaan. Myös oikeanpuolen leukanivel(tai jokin sen tapainen, olisiko leukaluu) on kulunut todella paljon. Lisäksi en saa huulia pidettyä kunnolla kiinni ja sivuprofiilistani näytän suoraan sanottuna kalalta, jonka leuka on kasvanut alas- ja sisäänpäin…Oon nyt pari vuotta käyny säännöllisesti kunnallisessa hammaslääkärissä ja aina sanottu että ens kerralla tälle tehään jotakin! No, nyt kun viime viikolla kävin, niin selvisikin, että oon jo liian vanha että tälle vois enää mitään tehdä! Kyllä siinä käväs mielessä, että miksei tälle oltu tehty jo jotain? Nyt eessä ois semmonen viis-kuus vuotta yökiskon käyttöä(oon kylläkin käyttänyt sitä jo yli vuoden) ja sitten vasta 21-22-vuotiaana voidaan jotakin tehdä, kun luiden kasvu on pysähtynyt. Mulle tehdään just tuo leikkaus, jossa leukaluut murretaan ja siirretään leukaa eteenpäin ja vasemmalle ja laitetaan kiinni niillä ruuveilla. Tätä leikkausta en malta oottaakaan! kestän sen kyllä, koska olotila on nykyään aina niin tukala, kun suu kiertyy sivulle, leukaa särkee, suuta ei saa pidettyä kiinni ja välillä leuka jumahtaa kiinni tai auki. Toivon todella, että leikkauksesta tulee olemaan hyötyä minulle sekä sinulle! :) huhhuh, kun tuli aikalailla vuodatettua:D

  Tykkää

  1. Hei, vuodatus on välillä paikallaan ja pelkästään hyvästä! Sinun tilanteesi kuulostaa TOSI kurjalta :( Ja asiaa ei auta tietenkään se, että purenta vaikuttaa ulkonäköösikin (ainakin omasta mielestäsi) negatiivisesti. Mäkin käytin tuota yökiskoa vuosikaudet, ja lisäksi mulla oli jotain ihmeellisiä kuminauhoja ja osittainen kiinteä kojekin yläleuassa. Niin ja mullakin on ongelmia (kulumia?) leukanivelissä tai ainakin niiden välilevyissä.Mulle kerrottiin julkisella puolella (jonne nyt sain lähetteen, vaikka olenkin aikuinen ;), että vaikka mulla on selvä purentavirhe ja tosi paljon haittaa siitä, leikkausta ei ole nyt järkevää tehdä. Kuulemma sitä harkitaan vain, jos avopurentaa on myös sivuhampaissa ja mulla on vain edessä. Kivaa tässä on tietenkin se, että eihän tuo tieto mun päänsärkyjä ym. poista, ja hammaslääkärin mukaan purentani saattaa avautua iän myötä lisää, jolloin leikkaus saattaa tullakin ajankohtaiseksi. Hohhoijaa. Eli parhaassa tapauksessa vuosien päänsäryt ym. ja SILTI jossain vaiheessa tuo mega-toimenpide.Tsemppiä sulle kovasti ja toivottavasti tulit takaisin lukemaan tämän vastaukseni :)

   Tykkää

 8. no mun tavis hammaslääkäri lähetti mut erikoishammasllääkärille (kunnallisella siis tämä) avopurenta mullaki ja tänää katsottii suuhun ja lähete iis suuhygienistille joka ottaa ne hammaskipsimallit ja sit tod. näköisesti ny uulema näytti siltä et laittavat lähetteen kirurhgiseen sairaalaan jossa arvioidaan hoidon tarkempi et mitä kannattaa tehä. ja myös se et haluavatko et tekevät myös oikomisen siel kirurgisella sairaalalla. ja myös leualeikkaus tulos ssitten sen oikomisen jälkeen. ja kerrottii suoraan kylä et kipua on sit siexdettävä ja ku raudatki tuottaa sitä mut oon valmis ja motivoitunut ja hammaslääkär sanoi et olis hyvä saada purenta kuntoon ja sanoin et olen samaa mieltäaiemminki on puhuttu ja puhuttu ja vielä kerran puhuttu mut vihdoinki tää tuntuu etenevän. mutta en osaa kuvitella miltä tuntuu sit ku purenta kunnossa tosin siihen menee vuosia.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s