Yleinen

Kaupalliset yhteistyöt Facebook-ryhmissä

Mulle sattui tänään sellainen facepalm-juttu, että olen vieläkin vähän suu auki. Blogien piilomainonnan kitkemisestä on puhuttu viime vuodet kyllästymiseen asti. Kuluttaja-asiamies on linjannut, että saadut tuotteet tulee merkitä postauksessa, postauksesta saadusta korvauksesta tulee ilmoittaa ja tällöin on kerrottava, kenen lukuun mainontaa tehdään. Luen enimmäkseen kauneusblogeja, mutta jonkin verran myös lifestylea. Uskallan väittää, että bloggaajat ovat nykyisin todella valveutuneita edellä mainittujen merkintöjen suhteen ja käyttävät niitä särmästi. Myös esimerkiksi blogiportaalit edellyttävät bloggaajiltaan läpinäkyvyyttä mainonnassa. 


Mutta kuinka moni tiesi, että osa Facebook-ryhmistä on kaupallisia? Ryhmässä järjestetään vaikkapa arvonta ja arvonnan järjestäjä palkinnon sponsoroimisen lisäksi maksaa erikseen korvauksen siitä ilosta, että saa näin näkyvyyttä ryhmässä, jossa on paljon jäseniä. Minä en rehellisesti sanottuna tiennyt tällaisesta. En, vaikka kirjoitan blogia ja olen lukenut keskustelun jos toisenkin kaupallisuudesta ja mainonnan läpinäkyvyydestä. 

Kerronpa esimerkin. Kuulun erääseen sisustusryhmään. Ryhmässä on todella paljon jäseniä ja sen sisältö koostuu enimmäkseen ryhmän jäsenten jakamista kuvista, joissa esim. iloitaan juuri maalatun seinän väristä tai kysytään mielipidettä, sopiiko kuvassa näkyvän sohvan eteen pyöreä vai neliskanttinen pöytä. Ryhmässä voi myös myydä ja ostaa sisustustavaraa. Tavallisten ihmisten tavallinen ryhmä siis. Tai niin ajattelin!

Ryhmässä on myös kivoja arvontoja. Yllättävän paljon itse asiassa. Tänään huomasin bussissa kotimatkalla Facebookin feediä selatessani, että ryhmässä oli julkaistu useampi arvonta, jossa oli mainonta ”kaupallinen yhteistyö”. Jäin miettimään, että mitä ihmettä tämä tarkoittaa ryhmässä, jossa tavikset jakavat mietteitään toisille tavikselle. Kuka maksaa kenelle? Kysyin ryhmässä, mielestäni hyvin asiallisesti näin: 

”Mielenkiinnosta kysyn: mitä tarkoittaa tämän päiväisen arvonnan (ja olen ollut näkevinäni saman maininnan aiemminkin) yhteydessä teksti ”kaupallinen yhteistyö”? Seuraan ryhmää aktiivisesti, mutta asia ei ole ainakaan minulle selvä, ehkä ei muillekaan. Kiitos selvennyksestä ja läpinäkyvyyden lisäämisestä 🙏😊”


Ajattelin, että kiinnostaa, ja ryhmän ylläpito varmasti selventää asian ja ehkä jopa tekee ryhmän kuvaukseen tarkennuksen asiaan liittyen. Arvatkaa, mitä tapahtui? Ylläpito esti aloitukseni kommentoinnin! Sitä ei voi kommentoida minä tai kukaan muukaan. Aloitusta ei poistettu, koska ei tarvitse. Ryhmä on niin vilkas, että kommentoimaton aloitus tippuu hetkessä niin alas, ettei sitä kukaan löydä. Herää kysymys, miksi näin? Miksi asiallinen kysymys saa vastaukseksi bannin eikä asiallista vastausta?

Koska en näköjään voi käydä keskustelua ryhmässä, jonne asia kuuluu, käydään se sitten täällä mun blogissa, jossa mua ei voi kukaan bannata muahhhaahahaaaa :D

Kuka tiesi tämmöisestä? Kerro lisää! Onko toiminta muissa ryhmissä  läpinäkyvämpää?

Kuvituksena söpöjä koirakuvia :)

8 vastausta artikkeliin “Kaupalliset yhteistyöt Facebook-ryhmissä

  1. Oho! Aika erikoista toimintaa ylläpitäjältä. Toivottavasti tähän nyt tulee jotain kautta vastaus jo ihan noin niinku periaatteen vuoksi. : s

    Tykkää

  2. Mä olen vähentänyt ryhmissä osallistumista enkä ole perillä vastaavista tapauksista, mutta onhan toi aika tökeröä. Hyvä, että otit esiin täällä! Ja jos ei mitään ala kuulua ni hästääg uutisvinkki hästääg iltsikka ;D

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s